Бешлић на свечаном отворењу 11. издање Мостар филм фестивала

Предсједатељ Предсједништва БиХ Драган Човић свечано је у четвртак навечер отворио 11. издање Мостар филм фестивала (МОФФ) у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче у Мостару. Свечаности отворења уз броје госте и узванике[нбсп]присуствовао је и градоначелник Мостара Љубо Бешлић.Том приликом казао је како је[нбсп]директор МОФФ-а Славен Кнезовић своје идеје уградио у 11. филм фестивал.

- Драго ми је да сви можемо помоћи и да је оне почетне проблеме, који се вежу за умјетност и културу у БиХ, успио превладати. Мостару је требао овакав фестивал – казао је Човић изразивши увјерење како ће сви који дођу у Косачу уживати у ономе што је припремљено кроз овај фестивал.

Директор[нбсп]МОФФ-а Славен Кнезовић казао је како је овогодишњи програм пуно богатији, те је позвао још једном све Мостарце, од ђеце до умировљеника, да дођу и пронађу неки филм за себе.

Кнезовић је нагласио како је филмска удруга "Октавијан" устрајна у своме раду те пресретна што је започела фестивалске дане у граду на Неретви. Изразио је велико задовољство и због уласка у другу фазу и друго десетљеће ове филмске чаролије.

"Прошле године смо снимили наш први дугометражни филм 'Мртве рибе', били смо и копродуценти филма 'Генерал' Антуна Врдољака, а ове године смо добили и нови пројект 'Божји гњев' сценариста Јосипа Млакића", додао је Кнезовић.

Ове године Стаблом љубави, скулптуром академског кипара Љупка Антуновића, награђени су лауреати Фестивала за животно ђело, познати хрватски редатељ Антун Врдољак и црногорски глумац Жарко Лаушевић.

Умјетничка директорица МОФФ-а Маја Кнезовић Ласић уручила је Стабло љубави хрватском редатељу Антуну Врдољаку који је том приликом казао како је Мостар дио његовог ђетињства, младости, а ево сада и старости.

- Велика ми је част примити ову награду, не због награде већ због Мостара – казао је Врдољак. Присјетио се како је у Мостару завршио 1. разред Гимназије, да је служио војску за пилота те да је снимао свој први филм као глумац.

Црногорски глумац Жарко Лаушевић није[нбсп]присуствовао уручењу награде али су зато приказани кратки исјечци из његових најпознатијих филмова.

Након тога уприличена је пројекција играног филма "Жаба", бх. редатеља Елмира Јукића.

Иди назад