Бешлић: Политичка нестабилност пресудила при избору ЕПК

Чланови Тима Мостар ЕПК 2024 оцијенили су у четвртак како је мостарска кандидатура за Европску пријестолницу културе донијела пуно тога позитивног за Град на Неретви без обзира што у коначници Мостар није одабран да понесе ту престижну титулу.
- Цијела прича око Европске пријестолнице културе је позитивна прича за Мостар. Ми смо направили сјајну промоцију Мостара у Европи и оно што је било видљиво код тих људи у Бруxеллесу, који су нас оцијенили тако како су нас оцијенили, да су њихове емоције биле на нашој страни - казао је мостарски градоначелник Лјубо Бешлић на конференцији за новинаре која је одржана дан након што је за Европску пријестолницу културе 2024. изабран норвешки град Бодø.
На питање је ли политичка нестабилност у Босни и Херцеговина утјецала да у конкуренцији два бх. града (Бањалука и Мостар) и норвешког Бодøа, титула припадне Норвежанима, градоначелник Бешлић је одговорио потврдно.
- Европа иде само на сигурно, а сигурно је било да Норвежани побједе - закључио је Бешлић.
Додао је како, сукладно правилима Европске комисије, Мостар одређено временско раздобље неће моћи поновно аплицирати за Европску пријестолницу културе но, по његовим ријечима, то не значи да је посао Тима Мостар ЕПК 2024 завршио.
- Ја сам обећао овом тиму да ће наставити радити. Направит ћемо округли стол с грађанима на којем ћемо видјети у ком правцу треба ићи ова прича с којом је Мостар добио пуно тога на културном плану - казао је мостарски градоначелник.
Директор Народног позоришта Мостар Алмир Мујкановић осврнуо се на, како је рекао, поткопавање мостарске кандидатуре, казавши како су неке политичке странке и појединци отворено радили против те кандидатуре.
По његовим ријечима, чак је и високи представник пред Уједињеним народима говорио против мостарске апликације.
Члан Тима Мостар 2024 Мустафа Алендар истакнуо је да су мостарски културни дјелатници направили сјајан посао на изради мостарске кандидатуре и на презентацији те кандидатуре у Бруxеллесу.
- Ми смо овим пројектом направили велики искорак. Сви сте били свједоци у протекле двије године колико смо радили на овом пројекту, колико се ствари промијенило у граду по свим основама и колико је овај пројект донио новога и колико бенефита Мостару - казао је Алендар.
Навео је како је овај пројект упалио свјетло у највећем граду Херцеговине те додао како се нада да ће све то резултирати тиме да Мостар "престане бити црна точка".
Редатељица Тања Милетић Оручевић, чланица Тима, истакнула је како су људи окупљени око овога пројекта посијали зрно које ће сљедећих година уродити плодом.
- Велики је капитал што се око овога пројекта формирала широка коалиција културних дјелатника из свих установа и свих области који су кроз заједнички рад остварили синергију и то је нешто што ће нам у будућности сигурно донијети много нових идеја и много нових конкретних пројеката - казала је Милетић Оручевић.
Чланови Тима Мостар 2024 позвали су све Мостарске и Мостарце да дођу на бесплатни концерт "Све је премостиво" у петак, 27. септембра. Тим концертом, које ће се одржати на платоу иза Гимназије Мостар, а на којем ће наступити Симфонијски оркестар Мостар, Мостар Роцк Сцхоол и Зостер, бит ће стављена точка на пројект Еуропска пријестолница култура Мостар 2024.

Погледајте VIDEO

Преузмите VIDEO

(ФЕНА) И.Б.

http://www.fena.ba/article/1108905/beslic-politicka-nestabilnost-presudila-pri-izboru-epk-video

Иди назад