'Битка за Вуковар - како смо бранили град и Хрватску' изведена у Мостару

МОСТАР, 8. свибња (ФЕНА) - Глазбено-сценска, едукативна и домољубна представа "Битка за Вуковар - како смо бранили град и Хрватску" која емотивно проповиједа причу о граду Вуковару прије, тијеком и послије рата, а чију окосницу чине документарни филмови "Вјечни пламен", "Битка за Вуковар" те "Вуковар данас" одржана је у сриједу у Хрватском дому херцег Стјепана Косаче у Мостару.
Вуковарски бранитељ и један од двојице редатеља и аутора ове представе Дамир Плавшић казао је како се кроз овај спектакл упризорења битке за Вуковар djеци и младима жели приближити прича о Граду Вуковару.
- Причамо причу о Вуковару, о Вуковару какав је био прије рата, причу о томе како су Вуковар пуних 88 дана бранила само 1.803 хрватска бранитеља док нас је нападала непријатељска сила од 60.000 непријатељских војника који су имали и тенкове и зракоплове и хеликоптере, а ми смо били момци у фармерицама. Имали смо само ручно наоружање, али смо имали и велико хрватско срце те смо уз заједништво хрватског народа успјели немогуће, а то је пружање отпора таквој непријатељској сили кроз свих 88 дана - казао је Плавшић.
Оцијенио је како djеца и млади данас врло мало знају о битки за Вуковар, али и о Домовинском рату.
- Због њих све ово радимо и управо због тога смо и покренули овај пројект, режирали смо представу тако да има едукативан карактер и убацили смо мноштво специјалних ефеката да djецу и младе држимо у позорности, а гледаност је изнимно велика - казао је Плавшић.
Додао је како је ово било 177. извођење представе која је кроз Хрватску и свијет приказана пред више од 86.000 гледатеља.
Други аутор Дамир Маркуш Кутина устврдио је како је представа замишљена на начин да се читају уломци из њихових књига док се истовремено на платну приказују ратни исјечци из Вуковара, тијеком чега ће такођер наступити и локална културно-умјетничка друштва, а све с циљем промицања хрватске културне баштине те приказа заједништва хрватског народа и хрватских бранитеља.
Организатор овог догађаја је Хрватски дом херцега Стјепана Косаче под покровитељством Града Мостара, а у сурадњи с мостарским основним и средњим школама те Оdjелом за бранитеље Хрватског народног сабора БиХ и удругама проистеклим из Домовинског рата.

Иди назад