Бодо побиједио у утрци за Европску пријестолницу културе

БРУXЕЛЛЕС, 24. рујна (ФЕНА) - Десетерочлани панел одабра је норвешки град Бодо за Европску пријестолницу културу 2024. године.
У конкуренцији два бх. града Бањалуке и Мостара те споменутог норвешког града, престижна титула припала је граду са сјевера Норвешке.
Пројект Европске пријестолнице културе проводи се од 1985. године с циљем промоције бољег међусобног разумијевања међу европским градовима и јачање осјећаја европске припадности, истодобно истичући богатство европских култура те њихову различитост, али и заједничке особине.
2024. године по први пут титулу Европске пријестолнице културе носит ће три града. Поред Бодеа ту престижну титулу носит ће још два града из Европске уније, а то су естонски Тарту, те један од три аустријска града Салзкаммергут, Дорнбирн или Ст. Полтен.
Мостарски градоначелник Лјубо Бешлић раније је изјавио како је пројект Европске пријестолнице културе, без обзира на исход, прилика да Мостар кроз тај културни потхват изгради бољу будућност за све своје становнике.
- За Мостар, град културе, свјетлости, љубави, али и град у којем има пуно заостатака из прошлости и покиданих веза, ово је прилика да се те везе поновно успоставе и доведу у фазу узајамнога поштивања и уважавања. Кроз овај пројект видимо хисторијску шансу не само да обновимо град, него да обновимо и боље се упознамо и уважавамо кроз различитост културе, религија, политичких опција и свега онога што један град треба да има - поручио је тада Бешлић.
(ФЕНА) Р.Г.

Иди назад