"Гдје након завршене основне школе"

Тематски састанак родитеља "Гдје након завршене основне школе" одржао се у четвртак у Мостару с циљем информирања родитеља ученика деветих разреда с подручја Града Мостара о ситуацији на тржишту рада, траженим занимањима и тврткама које подржавају сустав кооперативног учења.

Главна савјетница Града Мостара Радмила Комадина казала је како је сврха овог састанка анимирање родитеља, односно ученика да се побуди интерес за стручна занимања.

- Јако је битно рећи да су сва та стручна занимања јако дефицитарна, не само у Мостару већ у читавој БиХ и да ти занати, тако рећи изумиру, те се мора побудити интерес и упутити ученике и на такве врсте занимања. Ово је једна хвале вриједна иницијатива с обзиром да смо свјесни да на занатима почива читаво господарство и да се треба радити у том правцу - казала је Комадина.

Министар образовања, знаности, културе и спорта Херцеговачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић казао је како је циљ вечерашњег састанка био чути родитеље и њихове интересе.

- Желимо чути што превладава, јесу ли заинтересирани за средње стручно образовање и за коју точно врсту образовања те с њима направити једну квалитетну дискусију и комуникацију - казао је Хаџовић.

Руководитељица ГИЗ пројекта Стручно образовање у БиХ Исабел Рапп устврдила је како је циљ њиховог пројекта унапрјеђење стручног образовања у БиХ.

- Под тим подразумијевамо и сарадњу с родитељима, а овај вечерашњи догађај је организиран управо с циљем успостављања комуникације с родитељима. Такођер се надамо како ће овај састанак помоћи родитељима и њиховој ђеци приликом одабира наставка школовања - казала је Рапп.

Овај тематски родитељски састанак у склопу пројекта "Стручно образовање у БиХ", организира Министарство образовања, знаности, културе и спорта Херцеговачко-неретванског кантона у сарадњи с Педагошким заводом, Заводом за школство, Асоцијацијом подузетника Херцеговине, Градом Мостаром и Обртничком комором ХНК-а те уз потпору Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ). (Фена/ПР ГМ)

Иди назад