Глазбена разгледница Мостара обиљежила је обљетницу обнове Старог моста

У четвртак је одржана церемонија уручења мостарске глазбене разгледнице поводом годишњице обнове Старог моста и уписа Мостара на УНЕСЦО-ову листу, на којој је судјеловало више од 30 мостарских умјетника из свијета глазбе и филма. висораван испред Хрватског дома Херцег Стјепана Косаче у Мостару.
Градоначелник Мостара Лјубо Бешлић рекао је да је циљ послати ову разгледницу свијету како би скренули пажњу на град Мостар.
- Такођер желимо скренути позорност на 15. обљетницу боравка на Попису свјетске баштине, као и на 16. обљетницу обновљеног Старог моста и старог града. Овом разгледницом желимо осигурати да Мостар не буде заборављен - истакнуо је Бешлић.
Изјавио је да се према свим предвиђањима и показатељима очекује да ће 2020. бити најбоља туристичка сезона Мостара икад.
- Што се догодило, цовид-19 зауставио је живот на цијелом планету и данас смо из једног туристичког града други град на свијету који се бори против ове пандемије, тражећи рјешења за економски опоравак и покушавајући преживјети све то потешкоће. Увјерен сам да ћемо овом разгледницом послати позитивне поруке свијету, разгледницу која је уједно и позив да дођемо у Мостар. Вјерујем да ће, када се границе отворе, дио године који ће бити смањеном присутношћу коронавируса и даље довести до економског опоравка у нашем граду и цијелој Босни и Херцеговини - рекао је Бешлић.
Диригент Мостарског симфонијског оркестра, Дамир Буноза, приредио је пјесму "Херцеговина" мостарског бенда Зостер, која се провлачи кроз мостарску глазбену разгледницу.
- За ову обљетницу бит ће организиран концерт симфонијског оркестра, мостарске роцк школе и неких звијезда, али због цијеле ситуације с коронавирусом то нисмо могли реализирати, али смо пронашли начин да ове важне обљетнице обиљежимо и ове године. Договорио сам пјесму "Херцеговина", отишао с умјетницима и глазбеницима у студио гдје је све снимљено уживо. Пјесма, која је иначе једноставна, аранжирана је на потпуно другачији начин у врло занимљивом аранжману, појављују се различити ритмови, гудачи и вјетрови, удараљке и многи други инструменти и врло сам задовољан како се све испоставило. Овом разгледницом упутит ће мо лијепу честитку УНЕСЦО-у из Мостара, што ће показати да је Мостар још увијек жив, да има своје умјетнике и да дјелује и тијеком пандемије коронавируса - истакнуо је Буноза.
Организатор овог догађаја био је Град Мостар, а пројект израде ове разгледнице повезивао је МЦ Паваротти, Симфонијски оркестар, Мостарску роцк школу, БОНК Студио, као и неколико истакнутих појединаца попут Марио Кнезовић и већ споменутог Дамира Буноза. Организатори су истакли да ће разгледница бити послана не само пријатељима Мостара, већ и градовима који су заједно с Мостаром чланови УНЕСЦО-ве удруге свјетске баштине (ОWХЦ), након чега ће бити емитирана на њиховим wеб страницама, телевизији и друштвеним мрежама.
Наиме, 23. јула 2004. свечано је обиљежен завршетак обнове Старог моста, датум церемоније био је обиљежен 10. обљетници доласка европске делегације у БиХ као јасна преданост и признање европске будућности БиХ. Стари мост и стари град уписани су на УНЕСЦО-ов попис.
(ФЕНА)

https://vimeo.com/439187781 

Иди назад