Град Мостар домаћин међународног 'Греен Десигн Биеннала'

Град Мостар бит ће домаћин међународне конференције "Греен Десигн Биеннале" која се отвара вечерас и траје до 7. октобра, а окупља представнике из 12 земаља свијета.

Конференција је организирана у сарадњи са ЕУ Хоризон 2020 'Буилдингс ас Материал Банкс' пројектом и СГДФ-ом те има за циљ усклађивање великог броја узајамно повезаних аспеката одрживог дизајна градова, објеката и производа.

У оквиру Биеннала одржават ће се предавања, знанствене конференције, стручни округли столови, међународне радионице са студентима, међународне изложбе, те промоција изградње Греен Деисгн Центра, као и изложбе и промиџбе производње еколошке хране.

Биеннал ће ове године окупити госте из 12 земаља ширем свијета - Јапана, Низоземске, Њемачке, Хрватске, Србије, Белгије, Енглеске, БиХ...

Предсједница фондације Сарајево Греен Десигн Елма Дурмишевић казала је у сриједу на конференцији за новинаре како је ово трећи међународни Греен Десинг који се традиционално у јесен одржава у БиХ.

Истакнула је како програм започиње промоцијом европског пројекта с којим су ушли у договор с Градом Мостаром, а ријеч је о изградњи Греен Десинг центра, који је саставни дио пројекта 'Буилдингс ас Материал Банкс', а који се планира изградити у Јужном логору.

По њезиним ријечима, Центар у Јужном логору је замишљен као динамична структура која би се требала сваке године мијењати, како би постала паметнија, а да у исто вријеме буде показна локација о томе на који начин се могу користити материјали на одговаран начин.

- Задатак пројекта је да истражимо нове начине градње, које ће подржати кружну економију, развијати нове методе градње те омогућити флексибилну градњу и поновно кориштење елемената компоненти - рекла је Дурмишевић.

Додала је како је Биеннале замишљено као платформа за размјену искуства, идеја и давање инспирације младим инжењерима.

У том контексту споменула је професора Хиротоа из Јапана, за којег каже да са собом доноси изванредна промишљања о кориштењу дрвета као материјала који има будућност и који је одржив.

Предсједница фондације скренула је позорност и на предавање Јада Осеyрана, из ИБМ кампање која је позната по развоју софтвера и електронике, а која је прије 30 година развила бизнис модел који се базира на поновном кориштењу компоненти из фотоапарата, рачунала.

Споменула је и професора Њернера Ланга из Муницхена који ће показати повезаност свих разина одрживог развоја од регионалног планирања урбанизма до објекта.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић оцијенио је како је ово велики дан за Мостар.

- Желимо мијењати политику градње, но без знаности и сарадње са знанственим институцијама то је јако тешко - казао је градоначелник.

Додао је како је ово могућност да Мостар постане град зеленог дизајна или зеленог концепта.

- Први смо се у Босни и Херцеговини укључили у ову активност јер је циљ цијеле Европе и свијета сачувати Земљу за будуће нараштаје - истакнуо је Бешлић.

Сврха је да наше знанствене институције напредују заједно с овим пројектом јер ако знанствене институције буду напредовале, напредоват ће и господарство, поручио је.

- Овај ће нам пројект показати пут којим требамо ићи, а ресурси које посједујемо још су увијек један вриједан бисер у цијелој Европи – казала је Маја Поповац, испред Грађевинског факултета Универзитета "Џемал Биједић" те додала како би пројект такођер требао показати да животни циклус једног објекта може имати дугу животност с материјалима који су доступни.

Иван Ловрић испред Грађевинског факултета Свеучилишта у Мостару сматра како је добро бавити се темама које су потпуно нове и које су тренд на европској и свјетској разини.

Иначе, Биеннале је подржао Град Мостар као домаћин, а у његову реализацију укључени су Свеучилиште у Мостару и Универзитет "Џемал Биједић", путем грађевинских и других факултета с производном индустријом.

Иди назад