• Град Мостар
  • Почетна
  • Градоначелник Бешлић на свечаности у поводу 25. годишњица оснутка Хрватске Републике Херцег Босне

Градоначелник Бешлић на свечаности у поводу 25. годишњица оснутка Хрватске Републике Херцег Босне

Полагањем вијенаца и паљењем свијећа те свечаном академијом у уторак је у Мостару обиљежена 25. годишњица утемељења Хрватске Републике Херцег Босне (ХР ХБ) и то под покровитељством Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ.

Вијенце је пред Спомеником хрватским бранитељима испред Хрватског дома херцега Стјепана Косаче положили[нбсп]представници Хрватског народног сабора БиХ те[нбсп]представници Републике Хрватске.

Свечаној академији[нбсп]присуствовали су високи дужносници, међу којима члан Предсједништва БиХ, предсједник ХНС-а и ХЏ-а БиХ Драган Човић, те предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић, предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара те премијер Херцеговачко-неретванског[нбсп]кантона Невенко Херцег и градоначелник Мостара Љубо Бешлић.

Говорећи о значају данашњег датума, Љубић је новинарима казао како је ријеч о јако важном датуму за Босну и Херцеговину, посебице за хрватски народ јер је, како је казао, "Хрватска заједница, а затим Хрватска Република Херцег Босна одлучујуће допринијела одбрани цјеловитости БиХ".

- Захваљујући Хрватској Републици Херцег Босни већина је хрватских подручја одбрањена и Хрвати су у њима остали живјети. Овај датум би такођер требао бити важан за све у БиХ који уважавају Хрвате као своје сусједе и конститутиван народ с којима партнерски желе градити БиХ - напоменуо је Љубић.

Устврдио је како гријеше сви они који оспоравају данашњи датум јер је, како је рекао, Херцег Босна као привремени административни аранжман уграђена у темеље Њасхингтонског, а затим и Даyтонског споразума.

Владо Шољић, предсједник Главног вијећа Хрватске заједнице Херцег-Босне, такођер је казао како је данашњи датум јако важан јер су, по његовим ријечима, Хрвати захваљујући Херцег Босни остали на овим подручјима.

- Да тако није било, Хрвата би у Федерацији БиХ било колико и у Републици Српској - казао је Шољић који је негативне реакције око Херцег Босне оцијенио као намјеру да се Хрвате онемогући у борби за равноправност.

Полагању вијенаца и свечаној академији претходила је миса која је одржана у мостарској катедрали.

Осим у Мостару, 25. годишњица[нбсп]оснутка ХР ХБ обиљежена је и у Горици код Груда полагањем вијенаца и паљењем свијећа на гроб предсједника ХР ХБ Мате Бобана.

ФЕНА

Иди назад