• Град Мостар
  • Почетна
  • Градоначелник Мостара заједно са шведским амбасадором у БиХ и представницима Свјетске банке обишао радове на изградњи колектора и прочистача

Градоначелник Мостара заједно са шведским амбасадором у БиХ и представницима Свјетске банке обишао радове на изградњи колектора и прочистача

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић примио је данас у Градској вијећници у наступни посјет[нбсп]амбасадора Шведске у БиХ Андерса Хагелберга.

Том пригодом било је ријечи о бројним пројектима које шведска влада подупире у Мостару те о политичкој ситуацији и не одржавању локалних избора у том граду.

- Шведска је донирала 2,5 милијона еура за пројект регулирања отпадних вода, а за тај пројект планира донирати још додатних 1,5 милијона еура – казао је шведски амбасадор.

Гледе политичке ситуације у Мостару,[нбсп]амбасадор је изразио наду да ће политичке станке изнаћи рјешење за одржавање избора како би грађани тог града могли бирати своје представнике у градској власти.

Градоначелник Бешлић изразио је задовољство данашњом посјетом шведског амбасадора, казавши како Шведска у великој мјери помаже Град Мостар преко своје агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА).

- Ми радимо пуно пројекта у Мостару уз њихову помоћ, а осим у пројекту отпадних вода Шведска је помагала и помаже у обнови зграда, санирању отпада и другим пројектима – устврдио је Бешлић.

Након састанка у Вијећници градоначелник Бешлић и амбасадор Хагелберг заједно с представницима Свјетске банке у БИХ су данас и радове на изградњи колектора на локалитету код хотела Бристол те прочистач отпадних вода на локалитету код моста „Фрање Блажевића“

У фебруарау ове године потписан је Уговор за пројект Т3-тунели и обрнути сифони између Града Мостара и извођача радова њемачке твртке Лудњиг Пфеиффер Хоцх-унд Тефбау ГмбХ & Цо. КГ Кассел, а уговор је вриједан 10,6 милијона КМ. Ријеч је о уговору од изнимне важности у оквиру пројекта изградње колектора у Граду Мостару, јер ће се радови изводити специфичном технологијом микро тунелирања која до сада у овом обиму није кориштена у БиХ. Уговор односи на изградњу главних колектора на три локације и то сјеверно од моста "Фрање Блажевића" гђе ће се градити тзв. 'обрнути сифон' којим ће се главни лијево обални колектор, сифоном испод ријеке Неретве, спојити с главним десно обалним колектором. Обухваћена је дионица Лучки мост-Народно позориште те локација испред моста Мусала, односно код Бристола, дио колектора из кишног прељева КП3 према ријеци Неретви.

Средства за реализацију уговора осигурана су из више извора, и то из кредита Европске инвестицијске банке 7,19 милијона КМ, грант средстава Владе Краљевине Шведске, путем агенција СИДА 2,93 милијуна марака, грант средстава Фонда за заштиту околиша ФБиХ 200 000, те средстава из Прорачуна Града Мостара у износу од 297 990 КМ.

Иди назад