• Град Мостар
  • Почетна
  • Информација о стању и провјери система за јавно узбуњивање и обавјештавање становништва на подручју Града Мостара

Информација о стању и провјери система за јавно узбуњивање и обавјештавање становништва на подручју Града Мостара

У складу са чланом 47. Правилника о организирању и функционирању Оперативних центара цивилне заштите, почевши од 1.3.2021.године, сваког 1. у мјесецу[нбсп] у 12:00 сати емитирањем сигнала “престанак опасности” (једнолични тон у трајању од 60 секунди) вршит ће се провјера исправности система за јавно узбуњивање на подручју Града Мостара.
За потребе система за јавно узбуњивање и обавјештавање становништва на подручју Града Мостара, извршена је набавке те инсталирано 20 електронских сирена марке ЦОМТЕЛ јачине 121, 115 и 106 дБ на локалитетима утврђеним Главним пројектом за успостављање јединственог и аутоматизираног система обавјештавања и узбуњивања становништва на подручју Града Мостара.
Град Мостар је почетком ове године покренуо процес набавки додатних 6 комплета сирена, тако да ће систем јавног узбуњивања у 2021.г. располагати са 26 електронских сирена те тиме покривати и шире подручје Града Мостара.
У више наврата упућивани су дописи и захтјеви ЈП Електропривреда БиХ и ЈП Електропривреда ХЗХБ да се укључе у имплементацију споменутог пројекта, обзиром на законску обвезу, прописаном чланом 162. став (2) Закона о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа, чиме би у коначници имали веома ефикасан јединствен и аутоматизиран систем за јавно узбуњивање и обавјештавање становништва.

Начелник
 Предраг Шупљеглав

Иди назад