Интерацадемиа 2019

Конференцијом о културној сарадњи у сриједу у Хрватском дому Херцег Стјепан Косача започиње пројект Интерацадемиа 2019 на којем суђелују представници 9 високошколских ликовних институција из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије. Исти дан, с почетком у 20 сати у Галерији Академије ликовних умјетности Широки Бријег бит ће отворена међународна ликовна изложба на којој ће се својим ђелима представити 18 умјетника.
„Идеја окупљања ликовних академија датира још од 2011. године када смо на окупљању поводом 40. обљетнице сарајевске Академије ликовних умјетности декан академије у Требињу Марко Мусовић и ја заједно дошли на идеју окупљања студената и професора различитих академија на једном мјесту, односно у Мостару као средишту Херцеговине. Некако у исто вријеме на сличну идеју су дошли из Удруге грађана 'Круг' тако да смо се повезали и настала је прва изложба на којој су судионици биле три херцеговачке ликовне институције. Из тога је настала форма Интерацадемије и, како видимо, то је једна добра прича која одлично функционира“, каже декан Академије ликовних умјетности у Широком Бријегу Стјепан Скоко.
Осврнувши се на досадашње Интерацадемије, декан Академије ликовних умјетности у Требињу Марко Мусовић изразио је велико задовољство те казао како је пројект велики успјех за све ликовне школе регије.
„Интерацадемиа је пројект великог значаја и зато што има два сегмента, дио који се односи на изложбу и теоретски дио који се односи на филозофију умјетности, кретања у умјетности и умјетничке праксе. Сарадња унутар самих академија свакако постоји и надам да ће у будућности бити укључене академије из Љубљане и Скопља“, каже декан Мусовић.
Према њему, најважније је било одредити пут и концепт, а кретање ће се одређивати временом јер осим велике воље и жеље, материјална средства и могућности су често ограничавајући фактор.
Важност пројекта је велика како за студенте тако и за професоре. Декан Скоко наводи да је заправо то један академски круг у којем је битно да студент осјети припадност и вриједност, академски дух и свијест о присутности свих академија.
Неспорно је да стране ликовне академије имају пуно више материјалних средстава те у том смислу пружају студенту више, но труд и залагање професора и студената с Академије у Широком Бријегу је за наш понос.
„Ми смо мања средина и наша прича је тиша, но настојимо пратити друге академије како бисмо побољшали квалитету наставе и пружили студентима највише што можемо. Материјална средства су увијек проблем студирања код нас поготово што је ово јако скуп студиј“, закључио је овај пригодни разговор Стјепан Скоко.
На овогодишњој Интерацадемији, осим широкобријешке и требињске академије, суђелују и представници Академије ликовних умјетности Сарајево, Академије умјетности Бања Лука, Факултета ликовних умјетности Цетиње, Академије ликовних умјетности Загреб, Академије примијењених умјетности Ријека, Факултета ликовних уметности Београд и Академије уметности Нови Сад. С циљем промовирања друштвене кохезије и разноликости у Босни и Херцеговини овај пројект помаже УН-ов програм „Дијалог за будућност“.

Иди назад