Кинеска амбасада Дому здравља Мостар донирало опрему

Амбасада[нбсп]Народне Републике (НР) Кине данас је Граду Мостару предало донацију у виду заштитну опреме од ЦОВИДА-19, вриједну око 15.000 КМ.
Градоначелник Града Мостара др.сц. Марио Кордић на конференцији за новинаре изјавио је како је ријеч о врло озбиљној донацији.
- Углавном се ради о заштитним одјелима, маскама и осталој опреми која је потребна за пандемију и која ће нам одлично доћи с обзиром да се налазимо у трећем валу, а сви смо свједоци како се ради о врло агресивном и тешком валу. Оба дома здравља Града Мостара још увијек се врло успјешно боре, а ова донација ће нам додатно помоћи у свему томе - казао је Кордић.
Овим путем још једном је упутио апел грађанима на придржавање свих прописаних мјера.
-Опет понављам како је ријеч о јако озбиљном валу који тренутно јако оптерећује и Дом здравља Стари Град и Дом здравља Мостар. С велепослаником смо такођер разговарали и о мјерама које Кинези подузимају и проводе када је у питању цијепљење, с обзиром да су они већ раније кренули у том смјеру, и желимо контактирати с њима како би видјели искуства у вези цијепљења, а и како би се требало понашати након цијепљења и што нас очекује - истакнуо је мостарски градоначелник.
Амбасадор Народне Републике (НР) Кине у БиХ Ји Пинг казао је како је "кинеска амбасада по потребама Дома здравља Мостар и уз подршку Уреда Драгана Човића одлучило донирати наведену опрему".
- Драго ми је што смо данас у Мостару и што доприносимо вашој побједи над коронавирусом. Надам се како ћете се што прије вратити нормалном животу и господарском развоју - казао је Пинг.
Додао је како се кинески народ тренутно такођер још увијек бори против ЦОВИД-19.
- Сваког дана у континенталном дијелу Кине има више од 10 увезених случајева из иностранства, а нових локалних случајева више немамо. Што се тиче борбе против пандемије, најважније је да буде дисциплине и да се поштују превентивне мјере, као и мјере за самоизолацију, јер превенција је изнад свега - истакнуо је кинески амбасадор.
Вршитељица дужности директора Дома здравља Мостар Кристина Беванда казала је како је у јеку овог јако тешког трећег вала коронавируса свака помоћ добродошла.
- Заштитна опрема коју смо добили је наше основно оружје за свакодневни рад с цовидом-19, а друга једнако битна, а можда и битнија ствар је вакцинација, односно цијепљење и очекивање тих озбиљнијих доза гдје би могли кренути у масовно цијепљење и покушати се на тај начин умијешати у овај трећи вал како бисмо га, надамо се, ставили под контролу - истакнула је Беванда.
Додала је како је Дом здравља Мостар данас повукао први дио њиховог дијела доза Пфизер цјепива, која су добила дозволу за дистрибуцију.
- Остала цјепива, остатак који је дошао од АстраЗенеце и кинеско цјепиво још увијек чекају папирологију, тако да би у току пет до шест дана требали добити остатак тих цјепива. Овај тједан је план завршити цијепљење здравствених радника и неки дио старачких домова, иако смо ми скоро све старачке домове који су под нашом ингеренцијом успјели цијепити првом туром АстраЗенеце коју смо добили. Врло брзо очекујемо и масовно цијепљење, покушавамо све припремити тако да смо на терену и цијепимо људе чим нам цјепиво стигне у руке - казала је Беванда.
На данашњем састанку градоначелника Кордића, амбасадора Пинга и докторице Беванде, осим о теми коронавируса, разговарало се и о привреди у овој регији, као и о развоју у смјеру Зрачне луке и туризма града Мостара.

Фена/ПРГМ

Иди назад