Конференција под називом „Занати-прошлост, садашњост, будућност“

Град Мостар бит ће домаћин и организатор Конференције под називом „Занати-прошлост, садашњост, будућност“.

Циљ Конференције је сагледавање стања на пољу очувања и валоризације традиционалних заната као дијела нематеријалног свјетског културног наслијеђа. Конференција ће бити својеврстан преглед добрих пракси из Босне и Херцеговине, земаља сусједства и земаља чланица ОЊХЦ-а ( јужна Европа и Медитеран).

На конференцији ће се такођер представити Пројект „Занати – визуална контаминација“ којег проводи ОЊХЦ. Циљ овог Пројекта је промоција традиционалног занатства градова са свјетским наслијеђем и омогућивање визуалне деконтаминације хисторијских језгра.

С обзиром на глобализацијске тијекове и изумирање традиције у свакој форми, Град Мостар је препознао потребу за очувањем традиционалних занимања и обрта као изнимно важних за очување специфичности и посебности једног поднебља за будућност, па самим тиме и журност ђеловања у том правцу.

Конференција ће се одржати у петак 15.9.2017. у Градској вијећници хрватских бранитеља бр. 2 ( велика сала) с почетком у 11 сати, а изјаве за медије бит ће након поздравних говора на почетку Конференције.

Промоција књиге „Традиција БиХ-Занати“ аутора Мехмеда Паргана бит ће уприличена у Центру за културу Града Мостара Ул. Раде Битанге 13 с почетком у 18:30 сати.

Иди назад