Кратким перформансима симболички генерирана промјена којој се стреми

Тим Мостар 2024. је у сриједу обишао дио локација у граду Мостару предвиђених за потенцијалне, будуће умјетничке центре у оквиру пројекта Мостар – Еуропска пријестолница културе 2024. године.

Чланови Тима Мостар 2024. посјетили су Греен Десигн Центар који се налази на јужном излазу из града. У дворишту будућега Центра посадили су шипак, а потом су обишли рушевну зграду Наме у којој су поставили празно сликарско платно. Обишли су и остатке куће Предрага Матвејевића унутар којих су прочитали неколико одломака из његове књиге „Медитерански бревијар“. Након тога посјетили су Хрватско народно казалиште у Мостару на чијем су крову глумци Јелена Кордић Курет и Иван Скоко извели једну сцену из представе „Кисик“, аутора Ивана Вирипајева, а у режији Тање Милетић Оручевић. ОКЦ „Абрашевић“ био је сљедећа „станица“ у овоме својеврсном перформансу у којем су чули аудио инсталацију коју су припремили ђелатници овога Центра. Обишли су и градилиште културно-спортског центра „Штрека. На крају су у дворишту испред зграде управе УниЦредит банке поставили папирну скулптуру јер челни људи ове банке, у сурадњи с Тимом Мостар 2024., намјеравају споменуту зграду пренамјенити у Центар сувремених продукција.

„На свакој од споменутих локација одржали смо кратки перформанс или умјетнички чин, како би тиме искуствено и кроз нови наратив симболички генерирали промјену којој стремимо. Овај умјетнички концепт документирали смо фотографијама и кратким видео записима те мапом локација које смо посјетили“, казао је Далибор Николић, умјетнички водитељ Програмског тима Мостар 2024, додавши како је овај догађај на трагу идеја умјетничког покрета француских Ситуациониста, који су у склопу умјетничких пројеката 1960-их обилазили и мапирали локације Париза те биљежили искуства стечена непосредним контактом групе и простора те учења Јеана Пиагета о когнитивном развоју свијести иницираним искуством (ситуацијом, околностима).

Мостар 2024

Иди назад