Лакнуло ми је након споразума о Мостару, град заслужује изборе

Градоначелник Лјубо Бешлић, што је и отворено у више наврата потврдио, био је најзаинтересиранији да кључеве града преда новоизабраним властима. Мостарским споразумом, којим је откочен проблем одржавања избора, али и договорима о измјенама Изборног закона у погледу бирања изасланика за Дом народа и Предсједништво БиХ, створене су претпоставке да се коначно заврше више десетљећа отворена питања између, понајприје, Хрвата и Бошњака.
Како коментирате политичке споразуме који су потписани у Мостару?


Прије свега, изражавам задовољство тиме што је дошло до потписивања тог споразума о одржавању избора у граду Мостару и споразума о начелима измјена и допуна Изборног закона БиХ. Мислим да је то одлична вијест за Босну и Херцеговину, све њезине народе, грађане. Свједоци смо разних криза и нефункционирања виталних институција Босне и Херцеговине. А у овоме случају изнимно је важно имати јамство, заштиту легалног и легитимног заступања конститутивних народа, што представља темеље на којима почива ова држава. Ови споразуми дају нам за право да ће се ствари у томе смјеру и одвијати.


Заједно с овим споразумом чуле су се и оштре критике те оцјене како се ради о "издаји Босне, издаји Мостара, издаји интереса грађана". Је ли то тако?
Свака власт има опорбу. Као што је кључно питање за оне на власти да пронађу најбоља рјешења, тако опорба настоји све то приказати посве друкчије и критизира. У томе контексту разумијем такве коментаре. Све то, дакако, код људи који се не баве политиком ствара одређену врсту конфузије, што је заправо истина. Искрено, могу рећи да се у овоме случају настојало направити рјешење које ће бити најбоље. А што год урадите, увијек ће бити оних који критизирају. Једнако би се чуле критике да нешто није потписано, као и сада када је потписано. Све то саставни је дио игре како функционира политика. Овим споразумима мислим да могу добити сви, а највише Босна и Херцеговина на својој стабилности.
Што се тиче самога града Мостара, што се, по вашем мишљењу, овим споразумом, у бити, мијења, или да поједноставим питање, комплицирали се или додатно поједностављује ситуација у Мостару?
Најважније је да овај споразум даје рјешење проведбе пресуде Уставнога суда БиХ о Мостару те да свачији глас у овоме граду вриједи отприлике једнако. Када су пак у питању друге измјене, морам признати да нисам са свим детаљима до краја упознат. Вријеме ће заправо показати какво је рјешење договорено. Посве сам, међутим, сигуран да су сви актери који су судјеловали у томе имали на уму све могућности које произлазе из тих измјена.


Колико је овај споразум важан за поправљање повјерења у хрватско-бошњачким односима?
Од изнимне је важности. Ако сте до јучер имали политичку тензију која се преносила и на односе народа, онда је овај повратак повјерења једини темељ на којем се може градити будућност земље.
Мостар је и овим рјешењем остао посебан случај јер има Статут какав нема ниједна друга средина. Имају ли грађани разлога очекивати да ће овај град бити идентично уређен као Тузла, Зеница...?
У коначници ниједно друштво и држава не може очекивати потпуно нормализирање свих односа док сви градови не буду уређени једним законом. То заправо значи да не треба бити изнимки. Ако у кући правите разлику према властитој дјеци, стварате простор за неспоразуме. То, једноставно, није добро. Ако ствари рјешавате на јединствен начин, онда нитко нема простора управо за стварање неспоразума.


Дуго сте на челу града, је ли вам лакнула информација о постизању споразума о граду Мостару?
То ми представља изнимно олакшање. Уистину чекам сљедеће изборе као и сви други грађани. Град, једноставно, заслужује имати изборе и добити Градско вијеће које ће доносити одлуке за оно што је надлежно. А пуно је таквих одлука. Мислим да многе ствари у граду Мостару не могу функционирати због чињенице да немамо Градско вијеће.


О томе ће, такођер, судити кроничари, опорба, грађани, али како бисте ви оцијенили посљедњих осам година колико сте, практички, били приморани самостално бити на власти без Градскога вијећа?
Ако би се објективно сагледале околности у којима се радило, без икакве потпоре Градскога вијећа и његових одлука, могао бих рећи да град више него добро функционира. Без Градског вијећа, у огромном броју случајева, градска власт била је парализирана. Предуго је трајала оваква ситуација и искрено сам увјерен да смо искористили све капацитете како бисмо одржали функционирање града колико је то било могуће у оваквим околностима. О томе како се господарило градом Мостаром показују финанцијска извјешћа која заправо говоре о једном домаћинском односу према градском прорачуну. Уз то, морам истакнути да смо покренули пројекте који су од стољетнога значаја за овај град.*
Вечерњи лист, 20.06.2020.

https://www.vecernji.ba/vijesti/laknulo-mi-je-nakon-sporazuma-o-mostaru-grad-zasluzuje-izbore-1411315

Иди назад