Међународни дан холокауста

У поводу Међународног дана холокауста Радмила Комадина, главна савјетница Града Мостара, Амира Трбоња, начелница Одјела за привреду, комуналне и инспекцијске послове и Божо Ћорић, начелник Одјела друштвених дјелатности, заједно представницом Жидовске заједнице Мостар, положили су данас у име Града Мостара вијенац на жидовском гробљу «Сутина».
У Босни и Херцеговини у Другом свјетском рату од 15 хиљада Жидова њих 12 хиљада страдало је у бројним концентрационим логорима широм земаља бивше државе. Главна скупштина Уједињених народа донијела је Одлуку да се 27. јануара, када је ослобођен концентрациони логор "Аусцхwитз", обиљежава као Дан сјећања на жртве холокауста.
Одлуком Вијећа министара Босне и Херцеговине од 16. јануара 2007. године, 27. јануар се у БиХ обиљежава као Међународни дан сјећања на жртве холокауста.
Власти нацистичке њемачке отвориле су логор 1940. године, неколико мјесеци након инвазије на Пољску. То је мјесто највећег жидовског страдања. Држи се да је у Аусцхwитзу убијено око милијон Жидова, 75.000 Пољака, 21.000 Рома, 15.000 војника Црвене армије. Према податцима из различитих извора, укупан број страдалих Жидова у Другом свјетском рату креће се од 4.194.000 до 5.820.960.
Yад Васхем, израелски је службени меморијални центар посвећен жртвама Холокауста. Основан је 1953. посебним законом (Законом Yад Васхем који је донио Кнессет, Израелски парламент. Тијеком холокауста велики број људи је покушао помоћи Жидовима и скрити их од прогона и погрома који је пријетио.
Тиме су рискирали свој живот а како жртва тих људи не би била заборављена 1963. године донесена је одлука о оснивању спомен мјеста Yад Васхем; спомен подручја на страдале Жидове и на оне припаднике народа који су током Холокауста изложили своје животе спашавајући Жидове. Свим Праведницима уједно се додјељује и почасно држављанство које та особа може и користити. Меморијални центар за жидовске жртве холокауста у Израелу препознао је више од 26.000 особа као "Праведника међу народима".

Иди назад