Мирослав Лајчак у Мостару

Министар вањских послова Републике Словачке Мирослав Лајчак током свог боравка у Мостару посјетио је у Градску управу Мостара.
Током боравка у Мостару Лајчак се састао и с градоначелником Мостара Лјубом Бешлићем који га је примио у Градској управи, а након чега су обишли стару градску језгру и Стари мост.
Градоначелник Бешлић упознао га је с кандидатуром Мостара за Европску пријестолницу културе 20124.
Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) и замјеник предсједатеља Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић сусрео се у четвртак у Мостару с министром вањских послова Републике Словачке Мирославом Лајчаком с којим је разговарао о актуалној политичкој и сигурносној ситуацији у БиХ.
Сенат Свеучилишта у Мостару једногласно је донио одлуку о додјели почасног доктората Лајчаку јер је, како кажу, учинио пуно за дијалог у БиХ те је уједно дипломат свјетског гласа.
Мирославу Лајчаку додјељује се докторат из подручја правних и политичких знаности, а због подршка БиХ на њеном европском путу.
-Свеучилиште у Мостару препознало је дјеловање Мирослава Лајчака те му због тога додјељује почасни докторат, рекао је ректор Свеучилишта у Мостару проф. др. Зоран Томић.
Томић је истакнуо да је Лајчак нашао праву мјеру између права три конститутивних народа истовремено јачајући институцији државе БиХ.
“Тако је нашао баланс у ономе што звучи непомирљиво. Промовирао је дијалог сва три народа и није наметнуо ни једну одлуку која би била на штету било кога”, рекао је Томић о Лајчаку.
“Лајчак је и за Словачку и за БиХ бирао праве могућности. Успоставио је стандард како би се међународни медијатори требали понашати конфликтним друштвима. Сам је заговарао легитимно представљање сва три конститутивна народа”, казао Томић.

Иди назад