• Град Мостар
  • Почетна
  • Награде Њемачке господарске коморе као 1 од 3 најиновативнија рјешења у БиХ за Катарину д.о.о из Мостара

Награде Њемачке господарске коморе као 1 од 3 најиновативнија рјешења у БиХ за Катарину д.о.о из Мостара

Стручњаци упозоравају како, у успоредби с Европом, у земљама наше регије у просјеку на цестама погине три пута више особа, а годишњи просјек погинулих је око 380 људи. Надаље, статистика свједочи како је у само посљедње двије године начињено више од 200.000 прометних прекршаја и како страни држављани, заправо, свакодневно праве различите прекршаје, а не сносе готово никакве посљедице. Запањујући је и податак да, уколико нерегистрирано возило начини било какав прекршај у промету, нпр. Закон о основама сигурности промета на цестама у Босни и Херцеговини прописује казне од 500 до 10.000 КМ, а штета коју чине држави неријетко се мјери и у десецима тисућа марака. Не треба бити велики аналитичар или статистичар да се увјеримо како су ови подаци уистину забрињавајући и како је нужно учинити нешто поводом тога.

Препознавши наведену проблематику, МУП ЖЗХ је у своје свакодневно обављање активности увео информацијски сустав за проведбу закона – Рената. Информацијски сустав за проведбу закона представља про-активно рјешење које интегрира сервисе и базе података од интереса службама проведбе закона, оптичке сензоре (камере, радаре и слично) те у реалном времену обавјештава полицајца на терену о ситуацији на саобраћајници. Самим тиме, сустав представља алат за активно повећање продуктивности интеграцијом више слојева база података, апликација, пословне логике и процеса у једно јединствено сучеље – наџорни оперативни центар, што резултира централизираним управљањем подацима, документима и процесима у реалном времену.

У веома кратком периоду су уочене предности кориштења овог сустава. Полицајцу је олакшан рад на терену а оператер у само неколико секунди може реконструирати догађај. Будући да сустав нуди и интеграцију видео-наџорних камера и сличних сензора, омогућена је потпуно аутоматска детекција интересантних возила путем препознавања регистарске ознаке, боје и модела возила. Под појмом „интересантна возила“ сматрамо возила која су нерегистрирана, имају прекршај, возач има забрану управљања, узастопно возе изнад просјечном брзином, имају криминалну повијест, украдена возила, возила у било којем својству потраге и много тога другог. Тим речено, полицајац на терену у реалном времену добија информације путем мобилне апликације као и упуте за издвајање возила из колоне чак и прије но што возило до њега и дође.

Мјерљиви резултати пројекта показали су смањен број нерегистрираних возила у промету, већу наплату прекршаја странцима, повећано опће стање сигурности и смањење корупције.

Све наведено су фактори који упућују на изврсну квалитету домаћег производа који је ИТ Ођел довео до глобалне присутности. Пројект, којег је израдила  Катарина д.о.о. подузеће је за производњу, трговину и услуге у информатици проведен диљем БиХ и регије с могућношћу ширења глобално.

У 2016 години пројект је добио признање као 1 од 4 најиновативнија софтверска рјешења по питању јавне и националне сигурности у Торонту од Мицрософт корпорације, затим у просинцу од Њемачке господарске коморе као 1 од 3 најиновативнија рјешења у БиХ те у коначници, у рујну 2017 признање на Адриа Сецуритy Суммит-у, тј прво мјесто Цасе Студy Еџцелленце Ањардс по оцјенама саме струке. Све су то признања која указују свијетлу будућност овог домаћег производа чијим су увођењем МУП ЖЗХ и ИТ Ођел ударили темеље за развој нове, модерне, технолошки освијештене полиције, Полиције В2.

Иначе, на овогодишњем Сајма господарства 2017. у Мостару одржана је презентација и пуштен у рад интегрираног сустава за кризне ситуације 121, који би у будућности требао представљати основу ускоро јединственог Еуропског сустава 112 за хитне случајеве, преко којег би се провео пројект заштите и спашавања људи те материјалних добара од природних и других несрећа.

Свечаности пуштања у рад овог сустава назочили су и градоначелник Мостара Љубо Бешлић и начелник Ођела за организацију, правне послове цивилну заштиту и ватрогаство Града Мостара Предраг Шупљеглав, а тај сустав за управљања у кризним ситуацијама произвела је и провела мостарска информатичка твртка Катарина д.о.о.

 

Иди назад