Након 12 година отвара се ваздушна линија Загреб-Мостар

У Мостару је у петак одржана свечаност представљања нове међународне линије Цроатиа Аирлинеса Мостар – Загреб, а први авион те авиокомпаније на овој линији полетјет ће 3. маја.

Редовити летови одвијат ће се два пута седмично. Тако ће авион из Загреба за Мостар летјети четвртком и неђељом, а из Мостара за Загреб петком и понеђељком те ће моћи примити 76 путника, који ће с данашњим даном повратну карту моћи купити за 89 еура.

На свечаности је у својству изасланика предсједника Владе Републике Хрватске, суђеловао министар мора, промета и инфраструктуре Олег Бутковић који је истакнуо како је ово важан дан за град Мостар и Босну и Херцеговину те још једна потврда да Република Хрватска, са својим првим сусједом, с којим дијели готово[нбсп]хиљаду километара границе, жели развијати квалитетне добросусједске односе.

Додао је како увођење ове нове линије, није само допринос развијању господарских односа између двију добросусједских земаља - Хрватске и БиХ, већ и допринос бољој[нбсп]саобраћајној повезаности.

Наиме, ријеч је о успостави редовите међународне линије Цроатиа Аирлинеса између Загреба и Мостара, први пута након 2006. године, а којом ће та авиокомпанија, ова два града повезивати тијеком цијеле године. На тај ће начин, Зрачна лука Мостар бити повезана и с осталим свјетским дестинацијама, јер је Међународна зрачна лука Загреб, која је достигла више од 3 милијона путника, успоредно с развојем новог путничког терминала, остварила и повезаност са свјетским дестинацијама.

- Господарске користи од тога значајне су и за град у којем се налази зрачна лука и за авиокомпаније, али и додатан потицај расту туризма и свих попратних ђелатности. Сигуран сам како ће додатни потицај господарском расту обје земље дати и завршетак изградње коридора Вц, који је у Хрватској већим дијелом изграђен, а драго ми је чути да се настављају активности и у БиХ јер је изградња тог прометног правца интерес обје земље - закључио је министар Бутковић.

Градоначелници Мостара и Загреба Љубо Бешлић и Милан Бандић оцијенили су како ће ова зрачна линија допринијети промоцији како Мостара, тако и Загреба на пољу туризма, господарства и друштвеног престижа, односно реализирању пословних веза и нових инвестиција.

Бешлић је истакнуо како је Мостар један од ријетких градова који у својој понуди има мултиетничност и мултикултуралност, подсјетивши на маријанско светиште, Текију Благај, манастир Житомислић и др.

Градоначелник Загреба подсјетио је како се на ову линију чекало 12 година зажељевши да летови толико још потрају.

Задовољство успоставом нове зрачне линије исказао је и предсједник Владе Херцеговачко-неретванског[нбсп]кантона (ХНК) Невенко Херцег који је нагласио како је приоритет[нбсп]кантоналне Владе повезаност Мостара и ХНК-а, а посебно повезаност у зрачноме промету најприје са одредиштима у Европи, а онда и цијелом свијету.

Истакнувши како је[нбсп]кантонална Влада свјесна значаја Зрачне луке Мостар у укупном господарском и развитку туризма како у Мостару тако и регији, Херцег је подсјетио како је у посљедње три године, а након стабилизирања прорачуна, одвојен дио средстава за субвенционирање пријевоза путника и нискотарифних компанија и линија, као и у модернизирање писта и опреме авиона.

- Уложени напори са свих разина власти (Града Мостар, ХНК-а и Федерације БиХ) уродили су плодом па свједочимо и отварању веза за Њемачку, али и успостављању редовитих зрачних линија - напоменуо је Херцег.

Министар туризма ХНК-а Ајдин Талетовић оцијенио је како се овом зрачном линијом успостављају многе могућности сигурног и брзог путовања како за становништво у ХНК-у тако и за туристе.

ХНК је једна од најзначајнијих туристичких регија у БиХ, чему у прилог говори да се једна трећина ноћења у ФБиХ остварује управо у овом кантону, казао је Талетовић.

Напоменуо је како 80 посто ноћења у ХНК-у остварују инострани гости, при чему је значајан број оних из Републике Хрватске.

Денис Ласић, министар промета и веза Федерације БиХ, које је за субвенционирање зрачне линије Мостар-Загреб издвојило милијон марака, подсјетио је на значајна улагања тог министарства у 2016. и 2017. години, најавивши улагања и за ову годину.

Потпредсједница Господарске Коморе Републике Хрватске Миријана Чагаљ казала је како та комора промиче господарство Хрватске и настоји отворити путеве господарској комори и свим господарственицима у БиХ, што вриједи и обрнуто, најавивши отварање представништва Господарске коморе РХ у Сарајеву и 9.[нбсп]априла отварање представништва у Мостару.

Предсједник Управе Цроатиа Аирлинеса Јасмин Бајић на свечаном представљању линије у Мостару истакнуо је како су повратне зракопловне карте за летове Загреб-Мостар од данас доступне за купњу на интернетским страницама овог авиопријевозника по промотивној цијени од 89 еура.

Ред летења прилагођен је приватним и пословним потребама путника, а посебно трансферним путницима који из Загреба имају изврсне веза за цијели свијет.

(ФЕНА)

Иди назад