Новалић: Влада ФБиХ подупират ће Мостар у свим процесима за ЕПК 2024.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић истакнуо је у четвртак након састанка с градоначелником Града Мостара Љубом Бешлићем како је федерална влада на данашњој сједници одлучила у потпуности подржати Град Мостар у његовом процесу и апликацији за Европску пријестолницу културе 2024. године те равноправно суdjеловати и подупирати Мостар и у кадровској, материјалној и финансијској страни.
- Једна од најважнијих точака данашње сједнице Владе ФБиХ одржане у Мостару била је посвећена Граду Мостару и његовој апликацији за Европску пријестолницу културе 2024. године и наведена одлука Владе веома је значајна Граду Мостару јер је тако добио, да тако кажем, јака леђа Федерације која могу одговорити свим изазовима, па и овом - казао је премијер Новалић.
Од осталих тема које су данас биле на дневном реду сједнице, премијер Новалић навео је комуналне проблеме Мостара који су ескалирали у овом периоду.
- Тек данас смо сазнали како је градоначелник Бешлић потписао тај компромисни споразум. Научили смо од Града Мостара како постоји неки 'бијели талог', неки 'црни пијесак', да постоји проблем затварања и проблем отварања депонија, а то досад нисмо знали. Ми ћемо се, као Влада Федерације БиХ, хладних глава вратити овамо и са свим актерима ових догађаја виђети што се то заправо у Граду Мостару догађа. Такођер ћемо са стране наших инспекција провјерити какви су ти налази заправо били и како ћемо моћи помоћи - устврдио је Новалић.
Исто тако, навео је како Влада Федерације жели трошити новац за аутопут и повезати Град Мостар с аутопутовима те учинити све како би се отклониле препреке за долазак до аеродрома који је истовремено, по његовим ријечима, и чвориште зрачног промета, али и јужне мостарске обилазнице и магистралног пута М-17.
Градоначелник Града Мостара Љубо Бешлић оцијенио је како је наставак изградње аутоцесте велика и битна вијест те да се нада да ће се Мостар у што скорије вријеме с њом и повезати.
- Лак долазак у Мостар сигурно је од изнимне важности како за сам град тако и за пројект Европске пријестолнице културе 2024. године. Очекујемо велик број посјетитеља који ће долазити на културне и све друге догађаје те како ће Град Мостар постати топ туристичка дестинација прихватљива свима јер ће се моћи доћи и аутоцестом и зраком - казао је Бешлић.
Такођер, градоначелник је навео како ће се формирати један тим који ће радити на питању рјешења проблема депоније, а у којем ће бити и људи из локалне заједнице.
- Тражимо и одређене стручне профиле које ће Влада именовати, а који ће скупа с нама и људима из локалне заједнице радити на изналажењу нове депоније и рјешењу којим ће се дугорочно ријешити питање регионалне депоније у граду Мостару или околним мјестима - казао је Бешлић.
Додао је како је овај данашњи сусрет јако охрабрујући за све становнике Града Мостара те истакнуо како је Влада Федерације БиХ врло важна за будућност овога града.

Иди назад