Обавијест за медије

Град Мостар финалист у избору за Европску пријестолницу културе 2024 године, у петак и суботу 23.8. и 24.8.2019. пригодним програмима обиљежит ће слање финалне књиге у сједиште Европске комисије која[нбсп] крајем септембра ове године доноси одлуку о томе који ће град понијети ову престижну титулу 2024. године.
Слоган наше кандидатуре је „Све је премостиво“. Ми смо обновили у рату порушене мостарске мостове али пред нама је још увијек недовршен процес изградње оног најважнијег моста који повезује и спаја грађане и градске структуре, моста који премошћује наше друштвене, етничке, културне и политичке разлике.
Овај слоган израз је нашег дубоког увјерења али и јаке одлучности да себи и другима на властитом примјеру покажемо како се „све може премостити“, надвладати, надићи, па и дубоке ратне трауме и подјеле. Сматрамо како је најбољи начин интеграције уважавање свих наших различитости и њихово повезивање и да је то најважнија културна инфраструктура која је довољно јака и сложена да може прихватити и носити све битне културне специфичности интеркултурнога града.
Мостарски умјетници и креативци кроз Форум 2024 препознали су овај пројект као повијесну прилику коју Мостар не смије пропустити а градска администрација је пружила сву потребну подршку како би овај циљ учинили достижним. Наслов европске пријестолнице културе снажна је алатка за друштвену трансформацију и интеграцију, те убрзану реурбанизацију Мостара и његових грађана па је овај пројект добио неподијељену подршку у свим сегментима друштва па и сагласност мостарских политичких странака као и виших инстанци власти у БиХ.
Особито је видљива и немјерљива потпора коју овом пројекту од самог почетка дају мостарски новинари који су препознали величину оквира пројекта европске пријестолнице културе који сваком граду који понесе ову титулу даје неслућене могућности развоја и промјене коју сви желимо.
Част нам је позвати Вас на свечаност којом ћемо обиљежити званичну предају финалне књиге Мостар2024. Цјеловити програм свечаности достављамо у привитку и позивамо наше суграђане и пријатеље Мостара на судјеловање у програмима које смо припремили.

Градоначелник Града Мостара и Тим Мостар 2024

Иди назад