• Град Мостар
  • Почетна
  • Обиљежена 15. годишњица погибије македонског предсједника Бориса Трајковског

Обиљежена 15. годишњица погибије македонског предсједника Бориса Трајковског

Полагањем вијенаца испред спомен-обиљежја на Матића брду код Мостара у уторак је обиљежена 15. годишњица погибије македонског предсједника Бориса Трајковског, који је заједно са сaрадницима и члановима посаде страдао у зракопловној несрећи приликом доласка у Мостар на Међународну инвестицијску конференцију 2004. године.

Вијенце су положила изасланства Владе Републике Сјеверне Македоније, Предсједништва БиХ, Уреда предсједника РС Македоније, Парламентарне скупштине БиХ, Министарства вањских послова БиХ, Велепосланства РС Македоније у БиХ, Владе Херцеговачко-неретванске жупаније, Града Мостара те Удруге Македонаца у БиХ.

Присутнима се уиме македонске владе обратио министар за локалну самоуправу Сухејл Фазлиј који је казао како је покојни предсједник Трајковски оставио велики печат у македонској повијести.

- Трајковски је био човјек од којега млади политичари могу много научити. Он је био храбар и одлучан човјек који је знао како да, у тешким тренутцима, донесе одлуке које га могу коштати политичких поена, али одлуке које су биле добре и у интересу за све македонске грађане - казао је Фазлиј.

На обиљежавању 15. годишњице погибије македонског предсједника Бориса Трајковског, поред македонских изасланстава, присуствовали су и жупанијски министар бранитеља Оливер Солдо, градоначелник Мостара Љубо Бешлић, главна савјетница Града Мостара Радмила Комадина те начелници Оdjела Божо Ћорић и Предраг Шупљеглав.

Зракоплов македонске владе срушио се 26. фебруара 2004. године на подручју села Ротимља. Осим Трајковског, у њему су били савјетници из његовог уреда Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, запосленик македонског Министарства вањских послова Миле Крстевски, чланови осигурања Борис Велинов и Аце Велиновски, те пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Иди назад