Обиљежена 17. годишњица смрти Бориса Трајковског

Полагањем вијенаца испред спомен обиљежја на брду Матић код Стоца обиљежена је 17. обљетница смрти македонског предсједника Бориса Трајковског, који је заједно са сарадницима и члановима посаде погинуо у авионској несрећи по доласку у Мостар.

Вијенце су положила изасланства из Владе Републике Сјеверне Македоније, Вијећа министара БиХ, Предсједништва БиХ, Уреда предсједника Републике Сјеверне Македоније, Парламентарне скупштине БиХ, Министарства вањских послова БиХ , Армија Републике Сјеверне Македоније, Влада ФБиХ. У име Града Мостара вијенац су положили градоначелник др. Марио Кордић и предсједник Градског вијећа Салем Марић.

У име македонске владе присутнима се обратио замјеник премијера за борбу против корупције и криминала Лјупцо Николовски, рекавши да је покојни предсједник Трајковски био мудар, поштен и отворен политичар те да је био поштован не само у Републици Сјеверној Македонији већ и у регији и шире.

- Сматрали су га поштеним, храбрим и отвореним вођом од којег можемо пуно научити, а на нама је да наставимо његов посао - рекао је Николовски.

Зракоплов македонског предсједника срушио се 26. фебруара 2004. године на подручју села Ротимље, између Мостара и Стоца. Уз Трајковског, у несрећи су погинули савјетници из његовог уреда Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, запосленик македонског Министарства вањских послова Миле Крстевски, припадници осигурања Борис Велинов и Аце Велиновски те пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Тог дана требали су присуствовати међународној инвестицијској конференцији у Мостару.

Град Мостар

Иди назад