Обиљежена 27. годишњица погибије припадника Војне полиције ХВО-а

У дворишту пријератне Треће основне школе, а данас мостарске Градске вијећнице у улици Хрватских бранитеља на Булевару, 17. септембра 1993. године, погинула су осморица младих бранитеља 2. Лакојуришне бојне Војне полиције ХВО-а. Ливно, на тадашњој првој црти раздвајања Мостара. Стећак као трајни знак поштовања и симбол храбрости оних који управо на том мјесту положили своје животе, на себи носи исклесана имена погинулих бранитеља.

У знак сјећања данас су подно спомен обиљежја положени вијенци и упаљене свијеће. Уз присуство чланова обитељи погинулих, пријатеља, субораца, представника кантоналних и градских власти те дужносника из реда Хрватског народног сабора Босне и Херцеговине. Обиљежавању су присуствовали и градоначелник Мостара Лјубо Бешлић, министар Оливер Солдо, предсједник Клуба утемељитеља ХДЗ-а Жељко Рагуж и представници бранитељских удруга, припадници удруга специјалне и војне полиције, као и изасланство Координације Удруга проистеклих из Домовинског рата.

Молитву за погинуле бранитеље, који су прије 27 година свој живот дали за слободу хрватског народа, код спомен обиљежја је предводио фра Лука Марић, а света миса задушница је служена у цркви св.Барбаре на Руднику.

По завршетку рата, на мјесту погибије постављен је дрвени криж из Ливна, који је потом премјештен у дворишни простор Центра св. Барбара на Руднику.

Иди назад