Одржана јавна расправа о Нацрту буџета за 2019.

Јавна расправа о Нацрту буџета Града Мостара за 2019. одржана је у четвртак у Мостару, након што је Дом народа Парламента Федерације БиХ раније усвојио Приједлог закона о допуни Закона о буџетима у ФБиХ, чиме је омогућено доношење мостарског градског буџета.

Буџет Града Мостара за 2019. годину планиран је у износу од око 57 милијуна марака, а челници Града кажу како би он требао бити усвојен у најкраћем могућем року.

- Желимо направити прорачун који је реалан и који ће осигурати функционирање града. Очекујемо да би[нбсп]буџета могао бити и до 62 милијуна, уколико више разине власти одобре оне грантове које ми очекујемо - изјавио је новинарима мостарски градоначелник Љубо Бешлић, истакнувши како ће у најкраћем могућем року доћи до усвајања буџета како његови корисници не би осјетили проблеме.

По његовим ријечима, у овом тренутку о тачном износу је немогуће говорити јер још није формирана федерална влада, али вјерује да ће до тога ускоро доћи.

Напоменуо је и како су планирана грант средства намјенска, за одређене пројекте, те како неће значајније утјецати на извршење градског буџета.

Начелник Ођела за финансије и некретнине Града Мостара Изет Шаховић додао је како ће у најкраћем року потписати[нбсп]буџета како би се могле исплатиле плате запосленима у градској администрацији.

- Очекујем да ће то бити врло брзо, можда већ сљедећег тједна - изјавио је Шаховић.

Судионици су током јавне расправе изнијели низ захтјева, односно амандмана, указавши на многа неријешена питања као што су питања обнове, повратника, избјеглих и расељених.

- На јавној расправи указано је на низ проблема које Град Мостар не може рјешавати јер су то проблеми виших разина власти и проблеми за које су задужена одређена министарства. Разумијем поједине захтјеве, али средства којима располажемо нису ни изблиза онолика да би могли већи дио тих проблема разријешити - казао је градоначелник Бешлић.

Нагласио је како у задње двије године Град Мостар скоро да и не добива средства од виших разина, иако је, какао је казао, Мостар град који је највише разорен и има потребе за таквом врстом помоћи.

- Потпуно је разумљиво ћути вапај људи који траже одређено рјешење и ми као град ћемо и даље вршити притисак на више разине власти да се осигурају одређена средства. Град је са своје стране урадио онолико колико је могао, чак и више него је требао и даље ће радити сукладно својим могућностима - устврдио је Бешлић.

ПР ГМ

Иди назад