Одржана је редовита сједница Стожера/Штаба цивилне заштите Града Мостара

Под предсједањем команданта Штаба цивилне заштите Града Мостар градоначелника Лјубе Бешлића одржана је редовита сједница Штаба цивилне заштите Града Мостара.
На сједници је разматрана епидемиолошка ситуација у Мостару посебице у свијету појачаног ширења коронавируса (ЦОВИД-19), јер бројпозитивних је у константном порасту. То потврђују податци из раздобља март-април 2020. године када је забиљежених 89 случајева заражених корона вирусом на подручју града Мостара, док је у само задњих двадесет дана више од 120 потврђених случајева.
Штаб цивилне заштите Града Мостар стога апелира да се не врше окупљања у великим скупинама, држи физичка дистанца, користите заштитне маске у затвореном простору и јавном градском пријевозу, тржним центрима.. као и да се поштују напутци везани уз хигијену руку и дезинфекцију, те да се пријаве полицији оне особу која не поштује изолацију.
Придржавање свих досад донесених мјера и упута је важан јер одговорним понашањем можемо смањити ширење заразе коронавируса. Сватко мора бити свјестан одговорности за властито здравље, здравље обитељи и суграђана и суграђанки, а службе заштите и спашавања Града Мостара ће такођер и даље свакодневно пратит епидемиолошку ситуацију и по потреби дјеловати. Такођер, дан је налог службама инспекције и полиције да појачају надзор из дјелокруга својих надлежности.
У вези припрема за љетну пожарну сезону 2020.године из Професионалне ватрогасне јединице упознали су Штаб како ПВП има 84 дјелатника, од тога 68 дјелатника распоређених по водовима, а од тог броја 18 дјелатника је Град Мостар примио на одређено вријеме.
Наглашено је како је гледе опреме, материјално техничких средстава и возила у протеклих 8 година направљен велики искораке у набавци и побољшању по сва три наведена сегмента. Обновљен је добар дио возног парка, навална возила и возила за техничке интервенције. Оно што још треба појачати су ватрогасне цистерне, којих тренутно има 5 на располагању.
На сједници је упућен апел грађанству јер љетни мјесеци у Мостару редовито доносе и изнимно високе температуре, које уз обиљежја терена и вегетације, изнимно повећавају пожарну опасност и погодују појави пожара отвореног простора (трава, ниско раслиње и шума).
Један од битних сегмената у превенцији и заштити од пожара је управо грађанство. Потребно је смањити на најмању могућу мјеру, само када је то неопходно: паљење ватре на отвореном простору, нпр. паљење ватре у природи, роштиљ, спаљивање корова, раслиња и отпадака и сл.
Ако је неопходно запалити ватра на отвореном простору тада цијело вријеме морају бити присутне особе које су запалиле ватру, а уза се требају имати средства и опрему за почетно гашење пожара. Особа која је наложила ватру дужна ју је угасити и тек кад је ватра потпуно угашена, што се утврђује пребацивањем пепела и полијевањем водом, смије напустити то мјесто.
Забрањено је бацати опушке цигарета у природу, палити ватру у близини руба шуме, у шуми и трасама далековода. Потребно је одржавати окућнице (воћњаке, винограде и сл.) сигурнима од пожара прорјеђивањем, орезивањем и уклањањем дрвећа, грања и мртвог биљног отпада које може бити захваћено пожаром
Свака особа која примијети непосредну опасност од настанка пожара или пожар, дужна је угасити пожар, ако то може учинити без опасности за себе или другу особу.
Ако то није у могућности, дужна је одмах позвати ватрогасце на број 123.

Иди назад