Положен вијенац на жидовском гробљу «Сутина»

У поводу Међународног дана холокауста Радмила Комадина, главна савјетница Града Мостара и Мирослав Ландека, савјетник за односе с јавношћу, заједно са Саром Романо Вујиновић, представницом Жидовске заједнице Мостар, положили су данас у име Града Мостара вијенац на жидовском гробљу «Сутина».
У Босни и Херцеговини у Другом свјетском рату од 15 хиљада Жидова њих 12 хиљада страдало је у бројним концентрацијским логорима широм земаља бивше државе. Главна скупштина Уједињених народа донијела је Одлуку да се 27. јануара, када је ослобођен концентрацијски логор "Аусцхwитз", обиљежава као Дан сјећања на жртве холокауста.
Одлуком Вијећа министара Босне и Херцеговине од 16. јануара 2007. године 27. јануара се у БиХ обиљежава као Међународни дан сјећања на жртве холокауста.
Власти нацистичке њемачке отвориле су логор 1940., неколико мјесеци након инвазије на Пољску. То је мјесто највећег жидовског страдања. Држи се да је у Аусцхwитзу убијено милијон Жидова, 75.000 Пољака, 21.000 Рома, 15.000 војника Црвене армије. Према податцима из различитих извора, укупан број страдалих Жидова у Другом свјетском рату креће се од 4.194.000 до 5.820.960.
Јад Вашем, Меморијални центар за жидовске жртве холокауста у Израелу, у јануару је прошле године препознао 26.120 особа као "Праведника међу народима".

Иди назад