Постигнут договор о деблокади регионалног депонија 'Уборак'

Мостарски градоначелник Љубо Бешлић и мјештани сјеверног дијела Мостар постигли су договор о деблокади регионалног депонија 'Уборак' који је био блокиран протеклих десет дана.
- Задовољан сам да смо договорили одређене ствари с мјештанима којих је јутрос био велики број на састанку. Ми смо кроз тај договор направили један акт чија је суштина да се депонија одмах пусти, а да ћемо заједнички радити на изналажењу нове локације уз помоћ свих разина власти које су по својој надлежности одговорне да се то питање разријеши - изјавио је након састанка градоначелник Бешлић.
Према потписаном споразуму, договорено је тренутна деблокада одлагалишта те формирање посебног стручног тима који ће радити на изналажењу могућности за санацију и измјештање одлагалишта с тренутне локације.
У стручни тим именована су три представника мјештана, а Влада ФБиХ и Влада Херцеговачко-неретванског кантона на својим сљедећим сједницама именоват ће своје представнике.
Проблеми с депонирањем отпада на "Уборку" вуку се већ дуже вријеме, а ситуација је ескалирала у свибњу када је откривено да је на одлагалиште комуналног отпада депонирана одређена количина дехидрираног муља с постројења за пречишћавање отпадних вода у Мостару у којему је регистрирана висока концентрација тешких метала.
Мјештани околних насеља 10. јуна блокирали су одлагалиште, захтијевајући да се истражи што је све протеклих година депонирано на "Уборку" те да се хитно приступи рјешавању тог еколошког проблема.
(ФЕНА) Р.Г.

Иди назад