• Град Мостар
  • Почетна
  • Потписан Меморандум о сарадњи за легално, ефикасно и хумано рјешење паса луталица у Мостару

Потписан Меморандум о сарадњи за легално, ефикасно и хумано рјешење паса луталица у Мостару

Град Мостар покренуо је иницијативу за успоставу и досљедну примјену легалног сустава управљања популацијом паса у граду, уз подршку Закладе Догс Труст и у сарадњи са склоништем за напуштене животиње које води Центар за бригу о животињама из Мостара.
У склопу ове иницијативе, у сриједу, 28.10. У вијећници је 2020. године одржано представљање Заступништва Закладе за псе у БиХ на овом суставу, након чега је Меморандум о сарадњи потписао градоначелник Града Мостара госп. Лјубо Бешлић, шеф Представништва Закладе за псе у БиХ, госп. Анел Бећировић, те предсједница удруге и водитељица склоништа „Центар за бригу о животињама“ Мостар, госпођа Емица Ћорић. Британски амбасадор у БиХ Маттхеw Фиелд такођер је подржао ову иницијативу својим присуством. Град Мостар је можда први у Босни и Херцеговини који је успоставио и досљедно примјењивао легални сустав управљања популацијом паса, уз подршку Фондације за повјерење паса и Центра за бригу о животињама. Уз активно судјеловање свих актера, велика је прилика успоставити сустав у кратком временском раздобљу, те га успјешно примијенити, чиме би се проблем напуштених паса ријешио на хуман, одржив и исплатив начин ", рекао је амбасадор Фиелд.
Градоначелник Бешлић истакнуо је да је све више Мостараца власници паса, те да ово питање треба рјешавати трајно, суставно, у складу са законом и најбољом праксом, укључујући и Загреб као регионални примјер.
Додао је да се то може учинити само дјеловањем на два главна извора паса на улици - неодговорно власништво, тј.спречавање напуштања паса и спречавање неконтролиране репродукције паса на улици, тј. масовне кастрације.
"Такво рјешење осигурат ће да се проблем трајно ријеши, да се више не понови, да пси не представљају ризик за грађане и да сами не трпе тежак живот на улици, а све је то врло важно с обзиром на то да је Мостар важан и популарно туристичко средиште ", закључио је Бешлић.
Од 2012. године, Догс Труст у БиХ проводи бројне програме створене, координиране и у потпуности финансиране који се проводе у сарадњи с локалним партнерима. Програми попут масовне стерилизације напуштених паса, бесплатне стерилизације паса власника, образовања школске дјеце те образовања и подизања јавне свијести у Х н к-у у сарадњи с ААЦ-ом проводе се од прошле године.
„До сада смо покренули неколико пројеката који се односе на животиње, али ово је један од најважнијих чија ће проведба резултирати рјешавањем кључног питања за грађане.[нбсп]Вјерујем да ћемо заједно, и уз подршку организације као што је Догс Труст, успјешно доћи до циља ", рекла је Емица Ћорић
"Позивамо власнике паса да буду одговорни према својим кућним љубимцима кроз адекватну бригу о њима, што је њихова законска обвеза, те да користе подршку Закладе Догс Труст која је ту да им помогне кроз наше програме", рекао је Бећировић.
Догс Труст организација је позната по највишим стандардима у удомљавању паса, али и по високој стручности у управљању популацијом паса. Због тога је Заклада под заштитом Нјезиног Величанства краљице Елизабете II и ужива подршку британске амбасаде у БиХ.
За више информација о подршци Догс Труст Фоундатион у БиХ, посјетите www.dogstrust.ba.

http://www.dogstrust.ba/potpisan-memorandum-o-saradnji-za-zakonsko-efikasno-i-humano-rjesavanje-problema-pasa-lutalica-u-mostaru/

 

Иди назад