• Град Мостар
  • Почетна
  • Поводом настале ситуације изазване олујним вјетром на подручју Града Мостара

Поводом настале ситуације изазване олујним вјетром на подручју Града Мостара

Подручје Града Мостара, цијеле Херцеговине па и ширег регије захватило је стање природне несреће изазвано олујним вјетром. Посљедица те природне несреће олујног вјетра довело је до тога да је по процјенама повријеђено десетак особа, а причињене су и велике материјалне штете.

Морам напоменути, да је дан раније с саопћењем изашла Управа ЦЗ И В да ће подручје ХНК захватити олујно невријеме те је издан метео аларм (наранчасто упозорење) од могућих посљедица изазваним олујним вјетром за подручје ХНК.

Исто упозорење за Херцеговину издао је и Федерални ХМЗ. Значи да су грађани били упознати са евентуалним посљедицама које могу наступити услијед оваквог опасног времена.

На сам дан 23. 2. 2019. године када је вјетар био највећег интензитета све службе заштите и спашавања које су у структурама заштите и спашавања Града Мостара, радиле су у складу са својим надлежностима и у склопу својих редовних активности.

Професионална ватрогасна постројба и комуналне службе радиле су редовно своје послове на отклањану порушених стабала и рашчишћавању цеста како би биле проходне. У том периоду ПВП је имала педесет интервенција што техничких што интервенција на гашењу пожара. Тијела управе и службе заштите и спашавања су биле у стању да могу санирати и отклонити настале посљедице, а природна несрећа није угрожавала већи број људи и материјалних добара.

Заповједник Штаба ЦЗ у том периоду није био контактиран од служби које редовно обављају посао на чишћењу Града да је потребно ангажирање Штаба ЦЗ нити додатних снага за чишћењу терена. Због тога није сазиван Штаб ЦЗ нити је донесена Одлука о проглашењу стања природне несреће.

Евентуалне штете које су настале од посљедица олујног времена грађани могу пријавити на протокол Града Мостара у складу са Уредбом о јединственој методологији за процјену штета од природних и других несрећа ( „Службене новине федерације Босне и Херцеговине“, број 75/04, 38/06, 52/09, 56/09 и 36/14). Комисија за процјену штета ће изаћи на терен и утврдити евентуалне штете на објектима.

Такођер, овом приликом позивам све грађане и удруге грађана да се у суботу дана 2. марта 2019. прикључе на отклањању посљедица олујног невремена када ће комунална предузећа одвозити крути отпад који је настао услијед вјетра и прописно га депонирати.

Носитељ активности ће бити јавна комунална предузећа у сарадњи са свим службама заштите и спашавања. Позивају се и надлежне институције да у што краћем року поправе путну сигнализацију уз цесте које сада представљају опасност за сигуран промет возила и пјешака, као и власнике огласних паноа да иста доведу у исправно стање.

Рок за подношење захтјева за пријаву штете је 8 дана од дана настанка штете, односно 22. И 23. 2. 2019. у супротном захтјев се одбија.

СЦЗВ Града Мостара

Иди назад