Предсједница Републике Хрватске борави данас у Мостару

Предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић борави данас у Мостару, а на Медицинском факултету мостарског свеучилишта одржала је предавање. На споменутом предавању одговарала је и на питања новинара.

Уз водство Свеучилишта те хрватског[нбсп]амбасадора у БиХ и челнике Медицинског факултета, сусрету с предсједницом Грабар - Китаровић био је[нбсп]присутан и градоначелник Мостара Љубо Бешлић.

Кад је ријеч о питању Хрвата у БиХ Грабар-Китаровић је рекла да се мора осигурати конститутивна равноправност сва три народа и подсјетила на прошлост и заједнички напредак између Хрвата и Бошњака те је подсјетила на то и како је хрватска јамац Даyтона и рекла је да је легитимно право сваке државе да то чини за свој народ те да та питања не спадају у унутарња питања неке државе.

Мисли и да је Изборни закон темељ за осигурање стабилности након избора. Истакнула је да то није само њен него и став ЕУ у првом реду Европске комисије. Наставит ћемо потицати наше колеге из БиХ да се иде према договору јер је то најбоље и за БиХ и за њена сва три конститутивна народа.

"Мислим да треба искористити сваки тренутак како би се покушало доћи до измјене Изборнога закона, а ако не дође, надам се да це политичари успјети договорити стабилну владу која ће проводити реформе које нису увијек популарне", казала је она.

На питање хоће ли о томе разговарати и с хрватским чланом Предсједништва БиХ Човићем, казала је кратко да хоће.

ПР ГМ

Иди назад