Представљени инвестицијски потенцијали Херцеговине

Центар за инвестиције и развој подузетништва (ЦИРП) Мостар, у сарадњи с Агенцијом за унапрјеђење страних инвестиција (ФИПА) у БиХ, организирали су данас на "Међународном сајму[нбсп]привреде Мостар 2018." привредну конференцију "Инвестицијски потенцијали Херцеговине".

Циљ конференције био је да се домаћим и страним инвеститорима представе инвестицијске прилике и потенцијали регије Херцеговине те промовирање Херцеговине као улагачке дестинације.

Конференцију је отворио мостарски градоначелник Љубо Бешлић, који је истакао како је највећи произвођач у Мостару компанија Алуминиј, док су главни носитељи господарских активности пољопривреда, мало и средње предузетништво те туризам са сталним трендом раста ђелатности, посебно у области агро и еколошког туризма.

Говорећи о могућностима даљњег развоја привреде, навео је, уз остало, развој малих и средњих предузећа, улагања у производњу електричне енергије, улагања у постојећу инфраструктуру, туризам те пољопривреду, и то погоне за прераду воћа и поврћа.

Нагласио је како од прошле године у том граду постоји и Центар за инвестиције и развој подузетништва који је на услузи свим потенцијалним инвеститорима, закључивши како је то засигурно још један корак напријед у развоју привреде ове регије.

Замјеница директора Агенције за промоцију страних инвестиција (ФИПА) у БиХ Дамирка Миоч казала је у изјави за новинаре како је главни циљ представити природне, материјалне и људске потенцијале регије Херцеговине, оцјењујући како тај крај обилује значајним енергетским, туристичким и пољопривредним капацитетима које је, како каже, могуће унаприједити оваквим конференцијама на којима се повезују иностраним и домаћи привредници.

Амбасадор Републике Хрватске у БиХ Иван Дел Вецхио казао је како за Хрватску нису интересантни само потенцијали Херцеговине, него читаве БиХ, нагласивши да је ријеч о неколико кључних тема те да је ту, прије свега, цестовна и прометна инфраструктура, енергетска инфраструктура, уопће опскрба енергијом, поготово обновљивим изворима енергије, транспорт, пољопривреда и туризам.

- Дакле, постоји читав низ сектора гђе можемо и морамо заједно сарађивати и због тога је за нас од стратешког значења да БиХ што прије крене с преговорима и уђе у Европску унију јер кроз то се заправо и инвестира у наведене секторе.

Конференција је окупила велики број привредника и представника власти из Херцеговине, а њени спонзори били су Град Мостар, Западнохерцеговачки[нбсп]кантон и Феал д.о.о.

ПР ГМ

 

Иди назад