Пројект санитарне сјече

Служба за комуналне послове Града Мостара припрема пројект санитарне сјече, сасушених - угинулих стабала платана у заштићеној алеји, у улици Кнеза Бранимира ИВ
Због ризика за све судионике у промету у улици Кнеза Бранимира ИВ, дијелове крошње на стаблима јаворолисног и мањим дијелом оријенталних платана мора се уклонити због бојазни од њиховог урушавања. Два стабла ће бити у потпуности уклоњена, а на осталим стаблима ће се уклонити обољеле и сухе гране које су инфициране обољењем Массариа платани / Спланцхнонема платани, те гране су у потпуности сасушене, које као такве статички угрожене и склоне одваљивању.
Стабла која ће се подврћи мјерама санитарне сјече инфицирана су и уништена под утјецајем лигниколниг гљива (Фомес фоментариус, Инонотус хиспидус, Треметес версицолор). Она такођер представљају извор инфективности[нбсп] за сва околна стабла и подложна су статичком лому услијед микро разградње унутарњих механичких ткива дебла и крошње. Евидентно је на побројаним стаблима и присуство ксилофагних инсекта, који додатно деградирају статику и свеукупно здравствено стање платана у наведеној алеји.
О свему наведеном направљен је инспекцијски увиђај те је Инспектор заштите околиша (Службе за инспекцијске послове Града Мостара) о наведеном донио рјешење дана 19.5.2020. Број: УПИ-08/3-19-4425/20.
Приликом извођења мјера санитарне и санацијске сјече зауставити ће се промет у наведено улици, о чему ће јавност и медији бити информисани. Скрећемо позорност пјешацима и свим осталим судионицима у промету да буду опрезни приликом кретања овом алејом.
Град Мостар
Служба за комуналне послове

Иди назад