• Град Мостар
  • Почетна
  • Град Мостар ове године прославља 15. годишњицу завршетка обнове Старога моста

Град Мостар ове године прославља 15. годишњицу завршетка обнове Старога моста

Град Мостар ове године прославља 15. годишњица завршетка обнове Старога моста. Изузетно смо поносни на тај догађај који је означио коначан завршетак обнове старе градске језгре. Успјешност и квалитета реконструкције мостарскога моста и старога града на најбољи начин је оцјењена у јулу 2005. године уписом Мостара на УНЕСЦО листу заштићене свјетске културне баштине.
У годинама након отварања обновљеног Старог моста и уписа Мостара на Листу УНЕСЦО-а ове датуме смо обиљежавали отварањем нових реконструираних објеката.
Тако је годину дана након Старог моста, 2005. године, отворен и обновљени Лучки мост, годину иза тога отворен је Музеј Стари мост, амбијентални музеј смјештен уз сами мост, у аутохтони простор куле Таре и Лабиринта. Десета обљетница завршетка обнове моста и старе градске језгре обиљежена је отварањем савременог интерпретацијског музеја смјештеном у амбијенталном простору Черековића дућана.
Данас, 15 година након обнове и отварања Старог моста, када је Мостар у финалу избора за Европску пријестолницу културе 2024., желимо се присјетити тога најљепшег послијератног догађаја у Мостару.
Тим поводом Град Мостар 18. и 19. јула 2019. организира манифестацију под називом „Гдје прошлост сусреће будућност“. Концерт мостарске роцк школе и Симфонијског оркестра Мостар с познатим хитовима у новим аранжманима, спој класичне и роцк глазбе бит ће одржан у четвртак 18.7.2019. на платоу испод Старог моста а уз мостарске глазбенике наступит ће и познати пјевач Жељко Бебек. Програм ће започети пригодним обраћањем у 20,30 сати, а након чега ће започети концерт који ће трајати до поноћи. Овај концерт је поклон Града Мостара свим грађанима поводом обиљежавања ових важних обљетница и улаз је бесплатан.
Конференција „Одрживи туризам и културна баштина“ коју организирамо у сарадњи са УНЕСЦО-ом бит ће одржана у петак 19.7.2019.године. Предавачи на Конференцији су експерти УНЕСЦО-а из области културне баштине и туризма, а своје праксе из ове области презентират ће и представници УНЕСЦО градова из сусједних земаља.
Позивамо Вас на новинарску конференцију у уторак 16.7.2019. у 11,00 сати у Градској вијећници на којој ће бити презентирано више информација о програму „Гдје прошлост сусреће будућност“.

Иди назад