Сјајан викенд у мостарској градској језгри

Олд Тоwн Стреет Фест протеклог викенда донио нам је прегршт музичких садржаја који су оплеменили стару градску језгру Мостара у вријеме завршне „утрке“ за престижну титулу Еуропске пријестолнице културе у чијем је финалу и Мостар. Културњаци из Форума 2024 су другу финалну књигу послали у Бруxеллес, а крајем рујна ће услиједити одлука који од три града, Мостар, Бања Лука или норвешки Бодо, ће ову титулу и освојити.
Прекрасан амбијент Старог града на бинама Хамам стаге, Бијели бар стаге, Фрателло стаге, Олд бридге стаге и Блацк дог пуб стаге угостио је 20 извођача који су сјајним изведбама показали Мостарцима, али и домаћим и страним туристима да Мостар има потенцијал те да позитивна атмосфера живи у њему. Очекивано, највећи број људи слушао је популарни сплитски бенд ТБФ који је имао још један генијалан наступ у Мостару. Хелем Нејсе, хеадлинери друге вечери фестивала, наставили су забављати публику и показали да имају обожаватеље и на обалама Неретве.
Саша Антић из ТБФ-а [нбсп]био је дио тима у кандидатури Сплита за ЕПК па је ово била добра прилика да чујемо његово мишљење о кандидатури опћенито. [нбсп]„Мостар има специфичну душу, богату културу и повијест, један специфични ментални склоп који се посебно види кроз хумор. Долазимо овдје већ више од 20 година и увијек осјетимо посебну топлину, тако је било и вечерас, свирали смо на необичном, креативном мјесту – сви су задовољни. Кандидатура повлачи и доста одговорности и обавеза, требат ће доста умијећа и знања да се све то проведе па је овај дух ту једна посебна могућност“, казао нам је Саша.
Посјетитељи фестивала се слажу да Мостар заслужује бити ЕПК те да би опуштеност и креативност људи тако дошла до још већег изражаја.
Олд Тоwн Стреет Фест одржан је у данима Ред Булл скокова са Старог моста, а један од познатих миљеника публике Гарy Хунт одбранио је титулу на овом, како сам каже, за њега посебном мјесту. Прокоментирао нам је и кандидатуру Мостара за еуропску пријестолницу културе те коментирао у спортском стилу: „Мостар свакако треба бити пријестолница културе, он то на неки начин већ и јест, с обзиром на дугу традицију скокова и на начин како се о томе брине. Ја сам скакач и овдје сам остварио одличне резултате и на тај начин сам везан уз овај простор. Зато мислим да је Мостар идеалан за једну културну пријестолницу“.
У данима обиљежавања слања завршне књиге у Бруxеллес приказан је и филм „У потрази за сном“ Младена Митровића који је на Сарајево филм фестивалу премијерно приказан 2015. гдје и освојио награду публике.

Mostar 2024 :: Sve je premostivo :: Све је премостиво :: Everything is bridgeable

Grad kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine Grad kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine Град кандидат за Европску пријестоницу културе 2024. године

European Capital of Culture Candidate City 2024

 

E: info@mostar2024.ba | I: www.mostar2024.ba 

FB: mostar2024 | IN: mostar2024

Иди назад