Скупштина Јадранско-јонске еурорегије

У Мостару је данас почела с радом дводневна конференција о новим приступима за развитак ступова Стратегије Европске уније за Јадранску и Јонску регију (ЕУСАИР) и Скупштина Јадранско-јонске еурорегије - значајне међународне организације која обједињује транснационалну, трансграничну и међурегионалну сурадњу у складу са сувременим стандардима и бројним примјерима широм Европе.
Уз бројне успјешне пројекте, Јадранско-јонска еурорегија у новије вријеме дио је АИ-НУРЕЦЦ - заједничке иницијативе кључних дионика који представљају регије, градове, господарске коморе и свеучилишта Јадранског и Јонског подручја.
У уводном дијелу Конференције назочнима се обратио др. сц. Невенко Херцег, предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона изнова потврђујући чврсту опредијељеност за наставак сарадње и потицање позитивне енергије, те изражавање обостране подршке у изградњи боље будућности наших регија и наших грађана.
„Иза нас је велики број заједнички проведених активности кроз које смо доказали да је интензивирање сарадње у циљу господарског и социјалног благостања, раста и запошљавања у цијелој регији једини могућ и исправан пут у бољу заједничку будућност. Влада којој сам на челу чврсто је опредијељена за наставак и даљње јачање те сарадње. Исто тако, допустите да поновим како је неупитна опредијељеност Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији. Чврсто вјерујемо како Стратегија ЕУ за Јадранско-јонску еурорегију, којој смо у цијелости посвећени, има капацитета ојачати сарадњу држава ЕУ и оних које то још нису, попут БиХ којој треба помоћ у процесу придруживања како би тај процес био бржи“, казао је предсједник Херцег.
Францесцо Цоццо, генерални тајник Јадранско - јонске еурорегије захвалио је предсједнику Херцегу на потпори при организирању Конференције и Скупштине Јадранско-јонске еурорегије.
Лјубо Бешлић, градоначелник Града Мостара у обраћању назочнима истакнуо је успјешност пројекта ''ХЕРА'' имплементираног у партнерству са седамнаест партнера из осам држава.
'-Циљ овог и сличних пројеката је јачање институционалне инфраструктуре и услуга малог и средњег предузетништва, те повећање конкурентности кроз успостављање кластера у секторима креативне индустрије, туризма и руралног развоја, а све с циљем убрзаног развитка како Града тако и цијеле регије'', казао је градоначелник Бешлић.
Иначе, Конференција је дио активности АИ-НУРЕЦЦ-а за развитак вјештина усмјерених на повећање знања локалних дионика о партиципативној изради пројеката и управљању с циљем омогућавања израде локалних развојних стратегија.
ПР ГМ

Иди назад