• Град Мостар
  • Почетна
  • Споразум о сарадњи између Савеза општина и градова ФБиХ и Представничког дома парламента ФБиХ

Споразум о сарадњи између Савеза општина и градова ФБиХ и Представничког дома парламента ФБиХ

У организацији Савеза општина и градова Федерације Босне и Херцеговине у сриједа, 26. јуна 2019. године одржана је 10. сједница Скупштине Савеза општина и градова ФБиХ у Неуму, гдје су присуствовали начелници и градоначелници с подручја Федерације Босне и Херцеговине.
На сједници је потписан Споразум о сарадњи између Представничког дома Парламента ФБиХ и Савеза општина и градова Федерације Босне и Херцеговине. Потписници су сагласни да Савез општина и градова ФБиХ остварује активнију улогу у предлагању законских и других аката радним тијелима и Представничком дому Парламента Федерације БиХ.
-Потписивањем Споразума о сарадњи између Представничког дома Парламента ФБиХ и Савеза општина и градова ФБиХ желимо продубити наш однос, те оснажити нашу сарадњу, гдје се очекује активнија улога Савеза у предлагању законских аката – рекао је Елвир Карајбић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ.
Предсједавајући Скупштине Савеза општина и градова ФБиХ Фарис Хасанбеговић, истакао је, како је ово важан Споразум, те је изразио наду да ће се од сада закони доносити од разине локалне заједнице према вишим разинама власти.
Директорица Савеза општина и градова ФБиХ Весна Трављанин истакла је важност потписивања Споразума, гдје је изразила наду да поменути Споразум неће бити само формалног карактера, већ да ће локална разина заиста имати улогу какву заслужује у друштву.
Иначе, средишња тема овогодишње Скупштине била је представљање Анализе припадности јавних прихода јединицама локалне самоуправе у ФБиХ.
-Анализа би требала послужити као валидан аргумент за покретање иницијативе Савеза за измјену Закона о припадности јавних прихода у ФБиХ. Како би се општинама и градовима компензирала ова разлика између смањених прихода на основу отплате вањског дуга и повећаних расхода темељем пренесених надлежности и функција, у Анализи се предлаже повећање удјела општина и градова у приходима од индиректних пореза с тренутних 8,42 посто на 9,81 посто, што би било довољно да компензира смањење прихода настало услијед отплате вањског дуга ФБиХ, те 3 варијанте повећања удјела јединица локалне самоуправе у приходима од пореза на доходак и пореза на добит: 1 варијанта - повећање минималног удјела јединица локалне самоуправе у приходима од пореза на доходак са садашњих 34,46 посто на 50 посто, 2-варијанта расподјела прихода од пореза на добит између јединица локалне самоуправе и кантона у омјеру 50:50 на основу критерија броја запослених или броја становника, те 3 варијанта 100 посто прихода од пореза на доходак би припадало општинама и градовима – истакнуо је Грегор Јуришић, виши стручни сарадник за јавне финансије Савеза и Бранкица Ленић, експертица, за јавне финансије Савеза.
Сједници је присуствовала и Ружица Удовичић, савјетница допремијерке Владе ФБиХ Јелке Миличевић и главна савјетница Града Мостара Радмила Комадина.

Иди назад