Свечано обиљежена предаја кандидатуре за ЕПК

Мостарска апликација за Европску пријестолницу културе 2024. послана је прошлога петка (5.10.2018.) из Мостара за Бруџеллес, а тим поводом одржана је у сриједу (10.10.2018.) у Градској вијећници презентација пројекта “Све је премостиво” те изложба ђечјих радова “Ја сам мост”, који су настали током рада на пројекту.

Мостарски градоначелник Љубо Бешлић рекао је како Мостар овим пројектом добива просперитет и једну сасвим нову димензију.

”Ми имамо креативне људе у култури што је врло важно јер када имате креативне људе у култури онда правите одређене садржаје који ће заинтересирати јавност, не само домаћу, него и међународну”, казао је Бешлић.

По његовим ријечима, кандидатура Града Мостара за Европску пријестолницу културе, прије свега, пружа шансу за урбану обнову града, који треба постати препознатљив у међународним оквирима и напретком у туризму. Изразио је увјерење како ће Европа препознати пројект што би било јако важно и огроман потицај не само за Мостар него за цијелу Босну и Херцеговину.

”Могућности које се отварају Мостару су огромне, ако прође први круг. Вјерујем у овај пројект и његов потпуни успјех”, казао је мостарски градоначелник и захвалио свима који су у њему суђеловали.

http://www.mostar2024.ba/svecano-obiljezena-predaja-kandidature-za-epk/

Директор Народног позоришта Мостар Алмир Мујкановић изразио је задовољство што је био дио тима за израду апликације у којој је, како је казао, сажета сва креативна енергија људи с културне сцене, јавног и невладиног сектора Мостара. Изразивши наду како ће апликација резултирати добивањем титуле Европске пријестолнице културе, Мујкановић је казао да је та титула потребна Мостару више него било којем другом граду у БиХ, па и у Европи.

”Вјерујем да би добивање титуле из коријена промијенило перцепцију Мостара у свијету, створило би друкчију слику града, што је врло важно и због наших грађана, јер смо ми некада и прекритични”, казао је Мујкановић, нагласивши како се Мостар има право надати да за почетак прође први круг, а у коначници да добије саму титулу.

Шефица Службе за културу Града Мостара Инга Драгоје Микулић такођер је захвалила свима који су суђеловали у пројекту и појаснила како се апликација састоји од четири дијела.[нбсп] Први дио је “Урбана синапса” која је намијењена повезивању Града с грађанима, други дио носи назив “Мостар у коферу”, а намијењен је свима онима који су отишли или који се спремају отићи, трећи дио је “Свјетло Херцеговине” јер је Мостар највећи град у Херцеговини и четврти дио “Квантни скок”, који подразумијева нове програме.

Занимљиву презентацију пројекта сачинио је и водио Мустафа Алендар, члан Тима Мостар 2024. Након презентације уприличена је у Градској вијећници изложба ликовних радова ђеце три мостарска вртића под називом “Ја сам мост”. Изложба је настала кроз радионице које су водили академски кипар Далибор Николић и архитектица Сенада Демировић Хабибија у оквиру пројекта “Све је премостиво”. Осим службене презентације у Градској вијећници и изложбе, кандидатура Мостара за ЕПК 2024 бит ће обиљежена и даном отворених врата у Музеју Херцеговине те у Омладинском културном центру Абрашевић гђе ће од 16 сати до поноћи сати бити уприличен забавни програм.

 

Иди назад