Свечано отворење ЈУ Основне школе „Гнојнице“ Мостар

Свечаност отварања обновљене и сувремено опремљене ЈУ Основне школе 'Гнојнице' уприличена је данас у приградском насељу Гнојнице.

Директор ове школе Енес Џихо казао је као су јако задовољни увјетима у школе посебице када се зна у каквим су увјетима радили прије четири године.

-Школу тренутно похађа 433 дјеце, што је више за 90 ученика, него што је било у претходној школи што говори како је повећање броја ученика сваке године евидентно'', рекао је Џихо.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић нагласио је како су увјети за одржавање наставе били тешки те да је стога значај ове школе велики.

-'Ово је ново насеље које се шири и које има потребу за оволиким објектом и велики број ђеце је дао обвезу Граду да се ова школа изради и да се доведе у овакво стање. На понос цијелог града смо завршили овај објект, на који је утрошено 5 милијуна марака'' , рекао је Бешлић те додао како највећу заслугу за ову школу имају вијећници СДА који су покренули иницијативу и то је било врло важно, то је допринијело да иде реализација овог пројекта - нагласио је Бешлић.

Един Мушић, предсједавајући Представничког дома парламента ФБиХ, који је истакнуо како су реализацији овог пројекта и обећања имали разумијевање града и градоначелника и потпуну синергију тоеком реализације овог пројекта.

Нови објект Јавне установе Основне школе „Гнојнице“ Мостар је савремен, намјенски и одговарајући школски објект укупне површине 4809м2, од чега је школског простора 3539 м2, са спортском двораном површине 1270м2. То је школски објект са пространим улазним холом, 12 учионица са приручним кабинетима, 6 кабинета са приручним кабинетима, књижницом и простором за рад Вијећа ученика, простором за продужени боравак, зборницом, просторијама за управу школе и пријем родитеља, зубном ординацијом, са санитарним просторијама за ученике и наставнике, пространим ходницима, спортском двораном с трибинама и свлачионицама, санитаријама, кабинетом за наставника и оставом за спортске реквизите и опрему, дизалом, подрумским простором с котловницом на дрва и пелет те партером површине 4280м2.

Укупна вриједност инвестиције за изградњу и опремање школског објекта Основне школе „Гнојнице“ износила је цца. 4.988.000,00КМ од чега је Град Мостар финанцирао 2.231.000,00КМ, Херцеговачко-неретвански[нбсп]кантон 1.926.990,00КМ, Исламиц девелопмент банк Једдах Саудијска Арабија 200.000,00$ тј. цца. 335.000,00КМ, Влада Федерације БиХ 200.000,00КМ, Федерално министарство за расељене особе и избјеглице 190.000,00КМ, Федерално министарство културе и спорта 55.000,00КМ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ 40.000,00КМ и Фонд за заштиту околиша ХНК 10.000,00КМ.

Уз бројне госте и узванике свечаности отварања школе били су назочни представници Федерације БиХ, ХНК-а и Града Мостара.

ПР ГМ

Иди назад