Свечаност поводом слања финалне књиге Мостара у кандидатури за ЕПК 2024.

Град Мостар финалист у избору за Европску пријестолницу културе 2024. године, у петак је презентацијом пројекта Мостар 2024 те приказивањем филма кандидатуре "Све је премостиво" свечано обиљежио слање финалне књиге у сједиште Европске комисије која крајем септембра ове године доноси одлуку о томе који ће град понијети ову престижну титулу.
Обраћајући се присутнима, градоначелник Мостара Лјубо Бешлић казао је како будућност Мостара види управо кроз споменути пројекат, односно кроз јачање сарадње и међусобнога уважавања.
-Наш пут у будућност видимо кроз овај пројект, Мостар 2024 и људе који су се свим својим срцем, знањем и способности укључили водећи бољу будућност овога града - казао је Бешлић и додао да им је жеља свакако да се у Мостару, граду културе, свјетлости, љубави, али и граду, у којем има пуно заостатака из прошлости и покиданих веза, оне учврсте и доведу у фазу узајамнога поштивања и уважавања.
-Кроз овај пројект видимо повијесну шансу не само да обновимо град, него да обновимо и боље се упознамо и уважавамо кроз различитост културе, религија, политичких опција и свега онога што један град треба да има - поручио је Бешлић.
Мустафа Алендар, члан Тима Мостар 2024, иза којих су три године рада на овом пројекту је представљајући га појаснио како пријавна књига садржи четири механизма који би требали промијенити имиџ града на начин да међу људима успостави нове и старе везе, затим да се повеже дијаспора која је отишла те цјелокупна регија и БиХ, а кроз механизам “квантног скока” новим технологијама одреди се и заједничка будућност.
Федерална министрица културе и спорта Зора Дујмовић и премијер Херцеговачко-неретванског кантона Невенко Херцег, који су такођер дошли подржати овај важан догађај за град и њезине грађане, изразили су наду како ће Европска комисија препознати вриједност овога пројекта управо у Мостару и да ће 2024. овај град доиста бити Европска пријестолница културе.
Министрица Дујмовић и премијер Херцег подсјетили су да ће и федерална и кантонална влада свакако преузети дио обвеза финансирања инфраструктурних и културних садржаја потребних за ову титулу.
Гошћа Јелена Павичић Вукичевић, замјеница градоначелника Загреба Милана Бандића, истичући важност овога догађаја за град Мостар казала је како је заправо овај пројект одашиља важне поруке дијалога, сарадње и кооперације и по њој, најважније поруке 21. вијеку.
Програм Европска пријестолница културе утемељен је 1985. са сврхом промицања бољег међусобног разумијевања међу европским градовима и јачања осјећаја европске припадности, истодобно истичући богатство европских култура те њихову различитост, али и заједничке особине.
Државе које нису чланице Европске уније сваке три године имају могућност да њихови градови аплицирају и буду изабрани за носитеље те престижне титуле.
(ФЕНА)

Иди назад