• Град Мостар
  • Почетна
  • Свеучилиште и Универзитет помажу да Мостар постане пријестолница културе

Свеучилиште и Универзитет помажу да Мостар постане пријестолница културе

Споразум о сарадњи на пројекту Мостар - Европска пријестолница културе (ЕПК) 2024. потписали су у уторак у мостарској Градској вијећници градоначелник Мостара Лјубо Бешлић те ректори Свеучилишта у Мостарупроф. Др. Зоран Томић и Универзитета "Джемал Биједић" проф. др. Елвир Зломушица.
Мостарски градоначелник Лјубо Бешлић казао је како је тај пројект изнимно важно за Мостар, али за и цијелу Босну и Херцеговину.
- Пројект Мостар ЕПК 2024. можда је и најважнији пројект у наредних пет година и може јако допринијети развоју Града Мостара и резултирати бољим односима и већој сурадњи између свих институција у граду. Мислим како ћемо осим културе овим пројектом такођер развити и туризам - казао је Бешлић.
Ректор Свеучилишта у Мостару Зоран Томић казао је како вјерује да је Мостар данас, али и већ дуги низ година пријестолница у Европи.
- Мостар живи врло интензиван живот кад је у питању афирмација културе, живи врло интензивно различитости и мултиетничност и може бити за примјер многима иако су можда перцепције мало друкчије - казао је Томић.
Истакнуо је како је снага данашњег дана заправо снага дијалога, разговора и рада на заједничким циљевима културних институција у Граду Мостару, Универзитета и Свеучилишта у Мостару са свим својим капацитетом.
- Не треба сумњати како ћемо учинити све што можемо да постигнемо циљ. Мостар је средиште Европе по свему, а надам се како ћемо и формално постати Европска пријестолница културе, али и да након тога живимо један динамичан живот у којему ћемо промовирати вриједности које има овај град, народи који у њему живе, грађани, али и цијела БиХ - казао је Томић.
Ректор Универзитета "Джемал Биједић" у Мостару Елвир Зломушица истакнуо је како Универзитет са свим својим капацитетима, инфраструктуром и запосленицима стоји на располагању Граду Мостару.
- Ми ћемо урадити све што је у нашој могућности како би помогли да Мостар постане Европска пријестолница културе - казао је Зломушица.
Један од чланова Тима Мостар ЕПК 2024. Иван Вукоја казао је како је пројект тренутно у фази завршетка писања такозване "друге пријавне књиге".
- Све је спремно и дефинирано, а сад се на ради на лијепом брушењу тог нашег садржаја, односно текста који ће ићи у склопу наше пријаве. Након тога ће услиједити пријевод цијелог текста и на крају тискање програмске књижице с којом ће наша кандидатура бити службена - казао је Вукоја.

Иди назад