У Мостару први пут скупштина Јадранско - јонске еурорегије

Скупштина Јадранско-јонске еурорегије - значајне међународне организације у уторак послијеподне први пут одржала се у Мостару.
Присутнима се, уз градоначелника Мостара Лјубу Бешлића, обратио др. сц. Невенко Херцег, предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона и члан Скупштине, који је истакнуо задовољство што се XВИ. Генерална скупштина одржава управо у Херцеговачко-неретванском кантону, која је од самих почетака активна чланица Јадранско-јонске еурорегије.
Под предсједањем Николе Доброславића, предсједника Еурорегије и дубровачко-неретванског жупана, чланови Скупштине, препознајући хитну потребу очувања изузетне материјалне и нематеријалне културне и природне баштине Средоземља; размотрили су и ратифицирали Атенску декларацију ИНТТЕРРЕГ МЕД заједнице за одрживи туризам. Тијеком расправе истакнута је заједничка спремност за рад на остварењу зацртаних кључних циљева Декларације: рјешавање туристичких притисака, јачање туристичке понуде, планирања и управљања, те изградња снажне заједнице пројеката и дионика.
Такођер, ратифициран је и документ Савез за сурадњу на Средоземљу, који су, уз Јадранско-јонску еурорегију, покренули Конференција периферних поморских регија и Пиринејско-средоземна еурорегија. Савез је усмјерен на вишеразинско управљање и сурадњу као темељне покретаче осигурања боље будућности за становнике Средоземља. Наглашено је како све државне, регионалне и локалне власти, невладине организације, свеучилишта, међународне организације и приватни сектор, односно сватко тко дијели приступ отвореног управљања и интегриране сурадње на Средоземљу, може, потписивањем декларације,[нбсп] приступити Савезу.
На сједници је прихваћено извјешће о раду за прошлу и финансијски план за текућу годину, а Францесцо Цоццо је изнова именован за главног тајника Јадранско-јонске еурорегије.
У склопу одржавања сједнице Скупштине, предсједник Херцег и градоначелник Бешлић одржали су и одвојене састанке са жупаном Доброславићем и Марцом Марсилиом, новоименованим предсједником талијанске Регије Абруззо, који је уједно и допредсједник Еурорегије. Тијеком састанака размотрене су могућности даљег оснаживања досадашње добре сурадње особито на подручју господарства и туризма. У том контексту истакнут је и значај увођења зрачне линије Мостар-Песцара.
ПР ГМ

Иди назад