У Мостару уприличена средишња свечаност Липањских зора

Полагањем вијенца и паљењем свијеће те одржавањем свечане академије у четвртак је уприличена средишња свечаност у поводу 25. обљетнице акције ослобађања града Мостара и долине Неретве "Липањске зоре".

Вијенац су пред Спомеником палим хрватским бранитељима испред Хрватског дома херцега Стјепана Косаче, уз остале, положила изасланства удруга проистеклих из Домовинског рата те представници хрватске војне саставнице Оружаних снага БиХ и Хрватског народног сабора БиХ.

Свечана академија, на којој је било ријечи о повијесним чињеницама Липањских зора те питању бранитеља, започела је интонирањем хрватске химне и минутом шутње за све погинуле хрватске бранитеље, а[нбсп]присусуствовали су јој, уз остале, хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара, премијер ХНК-а Невенко Херцег и градоначелник Мостара Љубо Бешлић.

Присјећајући се те одбрамбено-ослободилачке акције, хрватски члан Предсједништва БиХ је казао како је било једнако овако вруће тих[нбсп]јунских зора прије 25 година када се јасно поручило да се један народ не може помјерити са свог огњишта само зато што не одговара својом националношћу, одабиром начина живота или чега већ.

- Тада је хрватски народ, заједно с бошњачким, одговорио на искушења окупирања подручја Херцеговине и читавог јужног дијела заједно с Мостаром - нагласио је Човић уочи академије, поручивши како се данас баштини све оно што је Домовински рат за себе везао.

Додао је како му је посебно драго што се на један величанствен и много организиранији начин, него што је то било протеклих година, обиљежава овај дан, уз сјећање на све погинуле бранитеље.

-Једно велико хвала свима онима који нису међу нама и који су дали своје животе да би ми данас ево и на овај начин понизно им се поклонили - поручио је Човић.

Говорећи о обиљежавању Липањских зора, некадашњи начелник Опћинског стожера ХВО-а Мостар Раде Бошњак казао је у изјави за новинаре како се осјећа поносно, побједнички, али и тужно због чињенице да многих бранитеља више нема те да су многи остали без дијелова тијела.

- Присјећамо се и све ове борбе која траје већ 25 година и кад размишљамо о томе што све данас још увијек није ријешено то нам намеће сјету, али и додатну обавезу да оно што смо с нашим пријатељима почели 91' и 92' године морамо довести до краја - нагласио је Бошњак.

Обиљежавање 25. обљетнице "Липањских зора" завршит ће 26.[нбсп]јуна откривањем и благословом спомен обиљежја погинулим бранитељима ХВО-а на платоу Подвележја, односно на Мерџан глави те мисама у катедрали и Дому светог Анте на Циму.

(ФЕНА)

Иди назад