У Хрватском дому херцега Стјепана Косаче отворено Греен Десигн Биеннале

Међународно Греен Десигн Биеннале које се одржава од 3 до 5. октобра свечано је отворено у уторак послијеподне у Хрватском дому херцега Стјепан Косаче у Мостару. Треће Интернационално ГДБ отворили су креатор Греен Десигн Биенала и Греен Деисгн Центра, проф. Елма Дурмишевић, Низоземски велепосланик Реиноут Вос, градоначелник Града Мостара, Лјубо Бешлић и ректор Универзитета у Мостару проф.др.Елвир Зломусица.
- Циљ бијенала је промијенити свијест становништва и приближити му тренутну ситуацију у којој се налазимо, узимају у обзир да је индустријализација коју смо имали у задњих 150 година довела велики напредак и побољшање квалитете живљења, али је остала на разини једног примитивног кориштења ресурса, који након једне употребе постају отпад. Тиме загађујемо воду, зрак и стварамо увјете на планети који за човјека више неће бити одрживи - казала је креаторица Греен Десигн Биенала и Греен Деисгн Центра др. Елма Дурмишевић.
Нагласила је како се као друштво налазимо на прекретници два сустава те да у тој транзицији у којој се тренутно налази треба наћи нове методе како промијенити производњу продуката, како приступити самом дизајну објеката и продуката за одрживи развој.
Мостарски градоначелник Лјубо Бешлић свим судионицима угодан боравак у Мостару те нагласио да оно што је чињеница јест да се свијет суочава с глобалним климатским промјенама.
БиХ је мала земља, која се жели укључити у глобалну кампању заштиту планете земље и то постаје један од циљева. Кроз овај пројект желимо и припремати знаност за будућност уз коју ће се развијати господарства које би требало судјеловати у проведби заштите. Уз развој господарства радит ћемо на јачању инфраструктуре и услуга малог и средњег предузетништва, те туризма чиме желимо убрзати развој нашега града и земаља сусједства-казао је градоначелник Бешлић
На бијеналу се очекује судјеловање и 50 студената са седам универзитета, као и 25 архитеката, дизајнера и експерата из европских земаља.
Греен Десигн Биенале ове године својим програмом обухвата отварање изложбе о зеленим градовима, објектима и дизајну, као и предавања која ће представити успјешне примјере имплементације одрживог планирања и дизајна у Великој Британији, Белгији, Низоземској, Шведској, Турској, Израелу, Француској, Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини.
У оквиру овогодишњег Греен Десигн Биеннала, СГДФ/Греен Десигн Центер организира и интернационалну љетну школу у сарадњи са Свеучилиштем у Мостару и мостарским Универзитетом Джемал Биједић.
Ове године се поред Свеучилишта и Универзитета из Мостара као кључних партнера за судјеловање пријавило још пет универзитета из сусједства, као и из турског града Истанбула.
За вријеме бијенала презентират ће се и радови на првој фази изградње Греен Десигн Центра и иновацијског парка за југоисточну Европу у Мостару.
ПР ГМ

Иди назад