• Град Мостар
  • Почетна
  • Удружење “Нови пут” из Мостара добитник престижне међународне награде “Цхилд 10” за 2021. годину

Удружење “Нови пут” из Мостара добитник престижне међународне награде “Цхилд 10” за 2021. годину

Удружење “Нови пут” из Мостара добитник је престижне међународне награде за 2021. годину, коју за борбу против трговине дјецом и сексуалног искориштавања дјеце додјељује фондација „Цхилд10“ из Краљевине Шведске, као и награде њеног величанства, шведске краљице Силвије, и њене фондације „Брига о дјеци“. “Нови пут” из Мостара је једна од само десет награђених организација, изабраних између преко 90 номинација из 27 земаља широм свијета. Ова БиХ невладина организација је једина у Босни и Херцеговини која је добила ову награду и која је похваљена за „своје напоре и допринос с циљем искорјењивања свих облика експлоатације дјеце и дјевојака у Босни и Херцеговини“. “Изузетно смо поносни што смо одабрали награђене организације. Радујемо се подршци њиховом храбром и дојмљивом раду”, казао је Јацоб Флäрдх, генерални секретар фондације Цхилд10.
Због пандемије коронавируса, церемонија додјеле награда је одржана 24.02.2021. у Шведској уз пренос уживо путем интернета и друштвених мрежа.
Награђенима се обратила и представница њеног величанства, шведске краљице Силвије, те шведска министрица вањских послова Анн Линде. Удружење “Нови пут” из Мостара се жели захвалити на награди, јер се ради о једном од најугледнијих признања, које се може добити у свијету за овај облик друштвеног ангажмана, с циљем заштите дјеце и жена.
“Поносни смо што смо добитници ове награде, која нам много значи и подстрек нам је за наше даљње активности. Вјерујемо да ће ово бити подстицај и за друге организације у БиХ да се још активније укључе у проблем заштите дјеце и жена, на којем се у нашој земљи још увијек недовољно ради”, казала је предсједница Удружења “Нови пут” из Мостара, Абида Пехлић, након што су објављене награде.

Удружење “Нови пут” из Мостара основале су 2010. године жене са вишегодишњим искуством у борби против трговине људима. Нјихови главни циљеви су превенција и борба против трговине људима, родно заснованог насиља и злостављања дјеце.
Свјетски извјештај о трговини људима Уреда Уједињених нација за дрогу и криминал (УНОДЦ) показује да су свака трећа жртва трговине људима дјеца, а првенствено дјевојке и да су 95% жртава трговине људима због сексуалног искориштавања дјевојке и жене.
„Нови пут“ ће постати дио ударне групе десет организација из различитих дијелова Европе, који ће ове године радити у оквиру изабране теме Цхилд10 „Права дјевојчица немају цијену“ како би побољшали систем заштите дјевојака којима се тргује у Европи. Удружење ће такођер добити грантњеног величанства, шведске краљице Силвије, и њене фондације „Брига о дјеци“, те програм организацијске и индивидуалне подршке дугорочној одрживости организације.

Више о наградама, награђеним организацијама и самој церемонији потражите на званичној интернет страници фондације Child10 ( www.child10.orgи њиховом yоутубе каналу (https://youtu.be/USqE1H9NX3A ).

 

Иди назад