Ванредна информација о земљотресу на подручју Града Мостара

Дана 26.11.2019. год у 10 сати и 19 минута на подручју Града Мостара осјетио се јачи потрес[нбсп] јачине 5,2 по Рихтеру са епицентром источно од Благаја према Невесињу са мањом материјалном штетом.
До 12.00 сати центар није добио ни једну информацију од грађана о евентуалној штети.
Упуте грађанима код потреса
Прије потреса
Прије самог потреса требало би се побринути да су саниране неисправне електричне инсталације те плинске и водоводне цијеви. Не би било лоше уграђивати флексибилне цијеви, чиме би се избјегло њихово пуцање и изазивање нових опасности и штета. У самом простору у којем се борави, нужно је знати гдје су главне склопке за струју, вентили за воду и плин те како се затварају.
Велике и тешке предмете требало би поскидати с високих полица и смјестити их ближе тлу. Ормари, огледала и слике на зидовима требали би бити добро фиксирани. Опћенито, требало би водити рачуна о томе да су онемогућена гибања покретних дијелова намјештаја и техничке опреме. Ломљиве предмете, напримјер од стакла и порцулана, такођер би требало држати у ниским и затвореним ормарићима.
И оно вјеројатно најважније, добро је знати која су 'сигурна' мјеста у свакој просторији – који је чврсти или носиви зид. Они би требали послужити као заклон уколико дође до јачег потреса. Надаље, при руци би ваљало имати батеријску лампу, радио, звиждаљку и комплет прве помоћи. Добро је имати и залихе хране и пића, прије свега воде. Такођер, са члановима обитељи добро је договорити два мјеста за састајање након потреса. Прво у близини стамбеног простора, негдје на отвореном, а друго изван сусједства, у случају да нисте у могућности доћи до куће. Сватко мора знати мјесто састанка.
Тијеком потреса
Тијеком самог потреса најбитније је покушати остати смирен што је највише могуће, не паничарити и освијестити да не убија сам потрес, већ да до већине озљеда долази кад се људи успаничено покушавају докопати отвореног простора. Притом их најчешће озљеде поломљене инсталације, грађевински материјал, стакло с прозора или врата, електрични каблови, и опћенито, предмети који падају. Циљ јест докопати се отвореног простора, али уз што мање ризика. Тијеком самог потреса нужно је пронаћи најближе сигурно мјесто и минимално се кретати.
Ако се затекнемо у нижим просторијама, при првим подрхтавањима тла треба изаћи на отворени, слободан простор и удаљити се од стабала, уличних свјетиљки и грађевина. Ако смо, пак, на вишим катовима или морамо остати у затвореном простору, склањамо се поред носивих зидова, под оквире врата за које процијенимо да су довољно снажни, под чврсти стол или клупу, или уз носиви зид. Није лоше и заштитити главу и лице рукама те се прислонити уз кут носивог зида и обавезно се држати даље од стакла, прозора, вањских зидова те свега што би могло пасти – расвјетних тијела, намјештаја, итд. Ако сте у кревету кад почне потрес, није лоше [нбсп]рјешење и остати тамо, чекати да прође, а главу заштитити јастуком – но само у случају да нисте под тешким расвјетним тијелом које би могло пасти; у том случају ипак потражите сигурнију позицију. Останите испод оквира врата само ако знате да је ријеч о снажном, носивом зиду. Останите у затвореном све док се подрхтавање тла посве не смири и тек тад изиђите на отворено. Никако не идите дизалом.
Ако вас потрес затекне у аутомобилу, немојте се заустављати испод мостова, подвожњака, у тунелима или у близини електричних водова. Возило паркирајте на отвореном простору, али тако да не омета пролаз већим возилима журних служби те немојте са својим аутом бити сметња у прилазу хидранту.
Ако баш запнете под рушевинама, ни случајно не палите шибице или упаљаче, кретње сведите на минимум, а уста покријте дијелом одјеће или марамицом. Покушајте остати смирени и лагано лупајте по цијевима или зидовима како би вас спасиоци могли пронаћи. Користите се звиждаљком с почетка приче – ако је имате. Не вичите ако не морате јер викање може узроковати удисање опасне количине прашине. Чувајте сваки атом снаге.
Након потреса
Након потреса будите спремни за ново подрхтавање тла. Накнадни потреси углавном су слабији од главног, али су једнако опасни јер могу створити нову штету на већ начетим грађевинама. Најсигурније је остати на отвореном док се све не смири. И даље вриједи оно за што је лако понављати у теорији и кад се ништа не догађа – само покушајте не паничарити, покушајте остати смирени и рационални.
Ако сте запели у затвореном, процијените који је начин најпогоднији за излазак на сигурно. Узмите са собом само најнужније, водите рачуна о потребама дјеце и старијих те немојте заборавити ни на кућне љубимце. Ако сте у прилици, затворите главне вентиле воде и плина те искључите струју. У случају да око вас има озлијеђених, свакако покушајте помоћи, но једино ако сте потпуно сигурни у то што радите. Обавијестите журне службе ако знате да око вас има рањених. Пратите вијести и упуте надлежних те њихове знакове за узбуњивање.

Иди назад