Видиковац „скywалк“ на Фортици

Град Мостар у сарадњи са УНДП-ом имлементира и суфинансира пројект Виа Динарица. Виа Динарица је концепт који повезује седам држава, обухваћајући Динарске Алпе од Словеније до Албаније. У протеклих неколико година, Виа Динарица је постала регионална туристичка дестинација која нуди планинарење свјетског ранга, бициклизам, скијање, риболов, кајакаштво, рафтинг, спелеологију и прегршт других могућности за истраживање Динарида те упознавање традиционалног начина живота и гастрономије.

Град Мостар налази се на бијелој стази Виа Динарице, те је након успјешног аплицирања на УНДП-ов јавни позив јединицама локалне самоуправе за изражавање интереса за учешће у пројекту Виа Динарица, Град Мостар изабран за партнерску јединицу локалне самоуправе на реализацији пројекта Виа Динарица.[нбсп] Након потписивања Меморандума о разумијевању између УНДП-а и Града Мостара, идентифициран је пројекат интервенције на јавној инфраструктури који доприноси развоју туризма у природи дуж стаза Виа Динарице, а који се односи на изградњу видиковца „Скywалк“ на брду Фортица изнад Мостара. Пројекат се проводи у сарадњи са брдско-бициклистичким удружењем МТБА Мостар. Вриједност радова са ПДВ-ом износи 39.663,06 КМ, од чега Град Мостар суфинансира 17.500 КМ, а извођач радова је ХП Инвестинг д.о.о. Мостар. Планирани су радови на изради металне конструкције видиковца, израда темеља, уградња стакленог пода, израда приступног степеништа и расвјете. Пројекат видиковца представљат ће туристичку атракцију, не само у Граду Мостару већ и у широј заједници, и тако допринијети унапријеђењу туристичке инфраструктуре и проширење понуде туристичких услуга дуж стаза Виа Динарице.

Пројект Виа Динарица имплементира и суфинансира Развојни програм Уједињених народа у Босни и Херцеговини (УНДП БиХ), уз финансијску подршку Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД БиХ) и Агенције за развојну сарадњу Републике Италије (АИЦС).

Иди назад