Generalni tajnik japanske organizacije EU–Japan Fest u Mostaru

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te članovi Tima Mostar 2024 Mirko BožićMustafa Alendar, Kristina Ćorić, Josip BlaževićTanja Mićević Đurić i Dario Terzić razgovarali su danas s generalnim tajnikom japanske Fondacije EU-Japan Fest Shuji Kogijem o suradnji na projektu Evropska prijestolnica kulture i bilateralnoj razmjeni umjetnika.

Japanska organizacija EU-Japan Fest privatna je fondacija koja okuplja predstavnike najprestižnijih japanskih tvrtki i čiji je cilj izgradnja kulturnih i turističkih odnosa između Japana i Evrope putem projekta Evropska prijestolnica kulture. Od 1993. godine podržavaju projekt Evropska prijestolnica kulture. a Shuji Kogi dio je te fondacije od samog početka. Sudjelovao je u rastu projekta EPK koji, kako sam uočava, prije 26 godina nije značio mnogo, a danas je privilegija nositi tu titulu.

“Važnost europskih prijestolnica kulture nije, niti smije biti vezana isključivo za Evropu. Danas je to globalni projekt koji ima znatan utjecaj, ne samo na kulturnu razmjenu, nego i gospodarstvo u cjelini. Iz iskustva dosadašnje saradnje s 44 evropske prijestolnice kulture znam da je biti evropska prijestolnica kulture veliki izazov”, rekao je Kogi.

Mostar 2024

Grad kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine
Grad kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine
Град кандидат за Европску пријестоницу културе 2024. године

European Capital of Culture Candidate City 2024

 www.mostar2024.ba

Nazad