Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Mostara za 2020. godinu

Javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Mostara za 2020. godinu održana je u utorak u Gradskoj vijećnici Mostara, nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ranije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH, čime je omogućeno donošenje mostarskog gradskog budžeta.

Budžeta Grada Mostara za 2020. godinu planiran je u iznosu od oko 59 milijuna maraka, plus 20 milijuna koji se odnose na kapitalne projekte, a prema najavi predstavnika Gradske uprave, mostarski gradonačelnik trebao bi potpisati  budžet u sljedećih desetak dana.

Načelnik Odjela za finansije i nekretnine Grada Mostara Izet Šahović kazao je kako će se intenzivno raditi na razmatranju svih prijedloga i amandmana koje su građani iznijeli na današnjoj raspravi te vidjeti što se od toga može uvrstiti u budžet.

- Mi smo, naravno, ograničeni iznosom proračuna koji smo planirali i moramo se uklopiti u ta planirana sredstva, a eventualno neke korekcije možemo praviti na rashodima - izjavio Šahović novinarima nakon okončane rasprave.

Kazao je kako će se nastojati što prije završiti sva predviđena procedura kako bi se  budžet mogao potpisati te kako bi Grad mogao normalno funkcionirati. Sve to, dodao je Šahović, moglo bi se okončati u narednih desetak dana.

Tokom javne rasprave iznesen je niz usmenih i pismenih prijedloga, sugestija i amandmana, a po riječima glavne savjetnice Grada Mostara Radmile Komadine bit će teško sve predložene amandmane uvrstiti u budžet.

- Na primjer, ustanove kulture, koje nastupaju zajedno, traže povećanje plaće za svoje uposlenike. Kada bi se to povećanje dogodilo u minimalnom iznosu do 5 posto, to su zaista velika sredstva. Želja ima mnogo i zaista su velika očekivanja, a mogućnosti male - kazala je Komadina.

PR

Nazad