• Grad Mostarb
  • Početna
  • Komadina na Međunarodnoj konferenciji "Obnova mostova unutar evropskih gradova“

Komadina na Međunarodnoj konferenciji "Obnova mostova unutar evropskih gradova“

Međunarodna konferencija pod nazivom "Obnova mostova unutar evropskih gradova: građansko sudjelovanje protiv društveno-prostorne stigmatizacije i granica'' započela je jučer u Mostaru u amfiteatru Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

U ime Grada Mostara i gradonačelnika Ljube Bešlića prisutnima se obratila Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara koja je pozdravila sudionike konferencije te izrazila zadovoljstvo što se održava u Mostaru, jer, kako je naglasila „naš grad osim što u svom imenu nosi tu riječ MOST i po mnogo čemu može biti primjer povezivanja i spajanja“.

-Mostar kao istinski višenacionalni grad u BiH, grad koji njeguje i poštuje različitost s ponosom može biti domaćin jednog ovakvog događaja. Grad Mostar kandidirao se za i Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine i na taj način poslali smo poruku suradnje, uključivanja i pokazati što je to što možemo naučiti od Evrope i što Evropa može naučiti od Mostara- kazala je ona te istaknula činjenicu kako je upravo Evropska prijestolnica kulture inicijativa Evropske unije pokrenuta s ciljem isticanja bogatstva i raznolikosti umjetničkoga razvoja evropskih gradova, kao i zajedničkih kulturnih aspekata Evrope kako bi pridonijela zbližavanju evropskih naroda i njihovom međusobnom razumijevanju.

Na kraju je poželjela da konferenciji protekne u tom duhu, duhu jednog približavanja i razumijevanja, a ne odvojenosti i konflikta.

Inače, ovaj međunarodni događaj dio je projekta URGENT: Urban Re-Generation: European Network of Towns (Urbana Re-Generacija: Evropska mreža gradova), sufinanciranog kroz EU program Evropa za građane. Konferencija je dio šireg dvodnevnog međunarodnog događaja koji se u Mostaru održava 28. i 29. novembra. Projekt Urgent ima za cilj rješavanje rastućeg straha od imigracija i prevladavanje s njim povezanih stereotipa koji hrane evroskepticizam i podrivaju krhku evropsku koheziju.

Namjera projekta je da se stvori prostor rasprave i zajedničkog učenja među građanima iz različitih socio-kulturnih sredina i iz različitih zemalja Evrope, poticanje aktivnog građanstva i su kreiranja politika i usluga u lokalnim društvima, posebno za građane koji su često isključeni iz procesa donošenja odluka, povećanje kapaciteta lokalnih institucija – da budu u ulozi ''multiplikatora'' u svojim zajednicama u cilju uključenja šireg spektra interesnih grupa, te da se pruži novi poticaj za proces proširenja EU, doprinoseći uspostavljanju dugotrajne tematske mreže gradova koji su jako aktivni i privrženi kao ključni igrači u Evropi. Organizator događaja je Agencija lokalne demokratije Mostar.

PR GM

 

Nazad